Nostalgia-TV
YLE TV2:n tv-pelit

YLE TV2 otti televisiopelit ohjelmistoonsa 17. helmikuuta 2003 kello 12, jolloin ne korvasivat perinteisen testikuvan. Yle pyrki vastaamaan interaktiivisuuden vaatimuksiin. TV2 lähetti pelejä ensin myöhäisiltaisin ja aamupäivisin, kesäisin myös päiväsaikaan. Digitaalisessa verkossa niitä tuli läpi yön, analogisessa verkossa lähettimet olivat sammutettuna kello 1:00–6:00 (paitsi viikonloppuisin kello 3:00–6:00, ja jos lähetys päättyi arkisin kello 1 jälkeen, ne sammutettiin heti). Kokonaan digitaalisiin lähetyksiin siirtymisen jälkeen 3. syyskuuta 2007 alkaen pelejä alettiin lähettää enimmäkseen yöaikaan ja myös maanantaipäivisin joulukuuhun 2008 asti. Viimeisinä aikoina pelejä lähetettiin illan viimeisen ja aamun ensimmäisen ohjelman välillä.

TV2:n tv-pelien viimeisinä vuosina niiden esitysajat alkoivat Tellus-tietovisaa lukuunottamatta poiketa ilmoitetusta. Esimerkiksi aamuyöllä 18.4.2011 viimeiseksi peliksi oli merkitty Piilosana klo 3, mutta kesken sen alkoi Sudoku.

Yle tilasi televisiopelit Outer-Rim- ja RedLynx-peliyhtiöiltä sekä myöhemmin myös Sofia Digitalilta ja tuotti niitä itsekin. Yhtiö odotti suurta suosiota peleilleen, mutta niiden tuotto jäi odotettua huonommaksi. Yle TV2:n vastaava ohjelmapäällikkö Olli Tola arvioi vuonna 2006, että pelien sisältö ei vedonnut katsojiin, koska ne olivat sisällöllisesti haastavampia kuin kilpailijoiden. Kanava lopetti pelien esittämisen 18. huhtikuuta 2011 klo 4 olemattomaksi vähentyneen pelaajamäärän vuoksi. YLE TV2:n TV-pelit korvasi Uutisikkuna. (Lähde: Wikipedia)

Mikämikä-TV

Muistatko missä?

Traffic

Tellus-tietovisa

Etsi viisi virhettä

Piilosana

Maapallomatka

Sudoku

Jalkapallon MM visa

Revolveri

Eurovelveri

OK – oikea kysymys tv-peli

Sanapeli

Mikämikä-TV

17.2.2003–18.4.2011

Mikämikä-TV oli Outer Rimin (myöhemmin Sofia Digitalin) tuottama tietovisa, joka oli YLE TV2:n ensimmäinen tv-peli. Pelissä esitettiin kysymyksiä ja kuhunkin kysymykseen neljä vastausvaihtoehtoa. Katsojilla oli minuutti aikaa vastata kysymykseen, jonka jälkeen oikea vastaus kerrottiin, ja seuraava kysymys ilmestyi ruudulle. Pelistä oli käytössä kolme versiota, joista ensimmäinen otettiin käyttöön 2003, toinen 2005 ja kolmas 2007.

Vuoden 2003 Mikämikä-TV:ssä oli sininen taustakuva, jossa oli neljä kysymysmerkkiä. Kuvan päällä näkyi tietovisa, joka oli tekstimuotoinen. Toisinaan kysymysten yhteydessä saattoi nähdä niihin liittyviä kuvia.

Kysymykset etenivät viiden kysymyksen jaksossa, joka alkoi kun pelaaja vastasi ensimmäiseen kysymykseensä. Jos vastasi oikein, sai nopeudesta riippuen tietyn määrän pisteitä. Jos kesken viiden sarjan jätti kysymykseen vastaamatta, väheni pistesaalis kymmenellä pisteellä per väliin jäänyt kysymys. Tämän lisäksi tietämällä oikean vastauksen 15 sekunnin sisällä kysymyksen alkamisesta sai kasvatettua bonuskerrointa yhdellä. Se nollaantui väärästä vastauksesta tai vastaamatta jättämisestä. Pelaajat saivat tilata vihjeviestin puhelimeensa, sillä heidän houkutus pitkän putken jatkamiseksi oli suuri. Vastausta varten tarvitsi kirjoittaa vain yksi kirjain.

Taustamusiikkina oli aluksi elektroninen kappale, joka soi taukoamatta pelissä. Kuuntele kappale tästä. Syyskuussa 2003 taustaääneksi vaihdettiin YleX-radiokanava. Vuoden 2004 aikana, kun Mikämikä-TV:tä lähetettiin kanavan aamuohjelman aikana, pelissä oli mukana livekuvaa YleX:n studiosta sekä tv-chat, jonka viestejä radion juontajat lukivat.

Tammikuussa 2005 Mikämikä-TV uudistui. Pelin väri oli yhä sininen. Pelin vasemmassa näkyi animoitu mietteliään näköinen mieshahmo, joka näkyi myös pelin taustakuvana mutta eri kuvakulmasta sekä epäselvemmin. Tämän version aikana viikon parhaille pelattiin jaettiin tuotepalkintoja, joita olivat ainakin levylahjakortit. Taustaäänenä oli YleX:n lähetys.

Joulukuussa 2006 Mikämikä-TV uudistui yksinkertaisemmaksi. Pelin taustakuvana oli Yle TV2:n silloinen kanavailme, eikä siinä ollut mitään lisätoimintoja. Tämä versio oli käytössä siihen saakka, kunnes pelin lähetykset lopetettiin 18. huhtikuuta 2011. Taustaäänenä pysyi YleX.

Mikämikä-TV:llä oli omat kotisivut vuosina 2003–2005. Sivustolla oli uutisia pelistä, peliohjeet ja tulokset. Pelaajat pystyivät myös tekemään omia kysymyksiään peliin. Samoihin aikoihin Yleisradion teksti-tv:n sivulla 376 oli Mikämikä-tv:n tarkat peliohjeet.

Mikämikä-tv:tä pystyi vuonna 2006 pelaamaan jonkin aikaa myös Pelikukkaro -palvelun kautta. Pelikukkaro oli palvelu, tarjosi mahdollisuuden valvoa TV-pelien SMS-kustannuksia. Soittamalla maksulliseen puhelinnumeroon sai ladata haluamalleen matkapuhelinliittymälle pelioikeuksia. Valitulla liittymällä sai latauksen jälkeen pelata muutamia TV2:n tv-pelejä normaalihintaisilla tekstiviesteillä.

Vuosina 2003–2005 jääkiekon MM-kilpailujen ajan Mikämikä-TV:stä lähetettiin erikoisversiota, jossa kyseltiin vain jääkiekon maailmanmestaruudesta. Pelissä jaettiin tuolloin palkintoja kierrosten voittajille, kuten jääkiekkoilijoiden pelipaitoja. Vuoden 2003 jääkiekkovisailussa oli eri taustamusiikki, kuin tavallisessa versiossa. Lisäksi elokuussa 2005 lähetettiin Yleisurheilun MM -aiheista Mikämikä-TV:tä.

Mikämikä-TV:n nimestä oli useita eri kirjoitusasuja. YLE TV2:n ohjelmatiedoissa pelin nimi oli Mikämikä-tvpeli. Muita versioita olivat Mikä-mikä-tv-peli, MikäMikäTv ja mikämikä.tv.

Muistatko missä?

19.12.2003–14.12.2004

Muistatko missä? oli Outer Rimin tuottama muistipeli, jota YLE TV2 alkoi esittää 19. joulukuuta 2003. Pelissä yritettiin löytää pari merkitylle kuvalle. Oikean parin löydyttyä pelaaja sai pisteitä sen mukaan, kuinka paljon avaamattomia kortteja oli vielä jäljellä. Mitä enemmän kortteja oli jäljellä, sitä enemmän pelaaja sai pisteitä. Parin löydyttyä näytettiin yleensä eläinaiheinen kuva kokonaisena ja lisätietoja eläimestä. Pelin taustakuva oli sama kuin tuolloisella Mikämikä-tv:llä ja taustaäänenä soi elektroninen musiikkikappale. Pelin lähettäminen lopetettiin 14. joulukuuta 2004.

Outer Rim koki peliä kehittäessä perinteisen muistipelin tylsäksi ja turhauttavaksi. Yhtiö kehitti peliin kortinkääntäjän, joka käänteli ruudulla näkyviä kortteja yksi kerrallaan oikein päin tietyin väliajoin. Pelaajan tehtäväksi jäi muistaa tai arvata kulloinkin näkyvissä olevan kortin pari, sen sijaan että hänen piti alkaa käymään kaikkia peliruudun kortteja läpi. Pelaajat saattoivat lähettää myös kaksi korttia sisältävän viestin, jonka osuessa oikeaan pelaaja sai hyvät bonukset.

Traffic

31.5.2004–14.12.2004

Traffic oli Outer Rimin tuottama kaupunkisimulaattori, jossa pelaaja loi uran työntekijänä sekä kaupungin kansalaisena. YLE TV2 aloitti pelin lähettämisen 31. toukokuuta 2004. Pelaajat suorittivat kaupungissa tehtäviä, jotka vaikuttivat tai antoivat mahdollisuuden vaikuttaa kaupungin kehitykseen. Trafficilla oli omat kotisivut, joilla pelaajat osallistuivat kaupunkiyhteisön kehitykseen liittyvään keskusteluun.

Trafficin TV-pelissä suoritettiin eri ammattikuntien tehtäviä. Pelaajien tuli siirtyä pelialueella pisteestä toiseen valitun ammatin mukaan tulevien tehtävien mukaisesti. Kullakin ammattikunnalla oli omat tehtävänsä, jotka näkyivät ruudulla. Kartalla näkyi kerrallaan useampia tehtäviä. Pelaajan tuli ammatista riippuen ajaa ajoneuvolla suoraan kohteeseen tai kiertämällä ammatin päämajan kautta.

Trafficin lähettäminen päättyi 14. joulukuuta 2004, jolloin koko kaupunkiyhteisö lakkautettiin.

Tellus-tietovisa

15.12.2004–18.4.2011

Tellus-tietovisa oli RedLynxin tuottama tietovisa, jossa kysyttiin maantieto-, historia- ja yhteiskuntaaiheisia kysymyksiä. YLE TV2 alkoi lähettää peliä 15. joulukuuta 2004. Ruudussa oli avaruusmaisema ja maapallo, joka zoomattiin aina siihen kohtaan maailmaa jota kysymys käsitteli. Peliin osallistuttiin lähettämällä vastausvaihtoehdon edessä oleva kirjain tekstiviestillä. Vastaamalla nopeasti pelaaja sai enemmän pisteitä. Rekisteröitymällä pistesaldo tallentui järjestelmään. Keräämällä tarpeeksi pisteitä noustiin uudelle tietotasolle. Pelissä oli seitsemän tietotasoa joita kuvasivat nimimerkin yhteydessä olevat lamput.

Tellus-tietovisasta oli kaksi versiota, joista toinen ja tunnetumpi otettiin käyttöön jo vuonna 2005. Taustamusiikkina soi tauotta Matti Tuomelan säveltämä Tellus-teema, tyylilajiltaan ambientia. Kuuntele kappale tästä.

Kuukauden paras pelaaja voitti tuotepalkinnon Tellus-tietovisasta vuosina 2004-2009. Aluksi palkinto oli karttakirja, joka vaihtui vuoteen 2007 mennessä sekalaisiksi kirjapalkinnoiksi. Huhtikuusta 2009 alkaen palkintoja ei enää voinut saada.

Tellus-tietovisan lähettäminen loppui 18. huhtikuuta 2011, kun Yle luopui tv-peleistä.

Etsi viisi virhettä

30.5.2005–19.2.2006

Etsi viisi virhettä oli Sofia Digitalin tuottama peli, jota YLE TV2 alkoi lähettää toukokuussa 2005. Ruudulla oli kaksi yleensä eläinaiheista kuvaa, jotka näyttivät alkuun samanlaisilta. Niissä oli kuitenkin yksityiskohtia, jotka tarkkaavainen katsoja voi huomata. Pelaajien tehtävä oli löytää virheet kuvasta. Peliin osallistuttiin lähettämällä virheellisen kuvan kohdan koordinaatit tekstiviestillä. Samaan viestiin sai laittaa usempia koordinaatteja. Jokaisesta oikeasta koordinaatista sai pisteitä.

Etsi viisi virhettä -pelin ulkoasu oli samannäköinen kuin Mikämikä-tv:n toisella versiolla. Pelissä esiintyi mitä todennäköisimmin samannäköisiä animoituja mies- ja naishahmoja kuin Mikämikä-tv:ssä, jotka näkyivät peliruudun vasemmassa yläkulmassa. Taustaäänenä oli YleX:n radiolähetys. Tästä pelistä ei ole kuvaa tai videonäytettä. Pelin lähettäminen loppui 19. helmikuuta 2006.

Etsi viisi virhettä -peliä pystyi pelin viimeisinä aikoina pelaamaan myös Pelikukkaro -palvelun kautta. Pelikukkaro oli palvelu, tarjosi mahdollisuuden valvoa TV-pelien SMS-kustannuksia. Soittamalla maksulliseen puhelinnumeroon sai ladata haluamalleen matkapuhelinliittymälle pelioikeuksia. Valitulla liittymällä sai latauksen jälkeen pelata muutamia TV2:n tv-pelejä normaalihintaisilla tekstiviesteillä.

Piilosana

19.12.2005–18.4.2011

Piilosana oli Sofia Digitalin tuottama tietovisa, jota YLE TV2 alkoi lähettää joulukuussa 2005.

Piilosanassa esitettiin kysymyksiä, joihin vastattiin lähettämällä oikea vastaus tekstiviestillä. Oikea vastaus löytyi myös ruudulla näkyvästä sanaristikosta. Ristikossa oli oikean vastauksen lisäksi muitakin sanoja. Täydet pisteet pelaaja sai vain, jos vastasi oikein kysymykseen. Pelin ulkoasu oli TV2:n silloisen kanavailmeen mukainen ja samannäköinen kuin Sudokulla ja Mikämikä-tv:llä. Pelin taustaäänenä kuului YleX:n radiolähetys.

Pelin ulkoasu oli TV2:n silloisen kanavailmeen mukainen ja samannäköinen kuin Sudokulla ja Mikämikä-tv:llä. Pelin taustaäänenä kuului YleX:n radiolähetys. Piilosana muuttui laajakuvasuhteeseen huhtikuussa 2007, joskin sitä lähetettiin 4:3 -muodossa aina 31. elokuuta 2007 saakka, jonka jälkeisenä päivänä Ylen tv-lähetykset muuttuivat laajakuvasuhteeseen.

Piilosanaa pystyi vuosina 2005–07 pelaamaan myös Pelikukkaro -palvelun kautta. Pelikukkaro oli palvelu, tarjosi mahdollisuuden valvoa TV-pelien SMS-kustannuksia. Soittamalla maksulliseen puhelinnumeroon sai ladata haluamalleen matkapuhelinliittymälle pelioikeuksia. Valitulla liittymällä sai latauksen jälkeen pelata Piilosanaa ja muutamaa muuta tv-peliä normaalihintaisilla tekstiviesteillä. Pelikukkaron mainos näkyi Piilosanassa pelikierroksien aikana. Pelikukkaro -palvelu päättyi 20. huhtikuuta 2007.

Piilosanan lähettäminen loppui 18. huhtikuuta 2011.

Maapallomatka

20.2.2006–26.8.2007

Maapallomatka oli juonnettu tietovisa. YLE TV2 alkoi lähettää sitä helmikuussa 2006. Peli oli teemaltaan ja aiheeltaan samanlainen kuin Tellus-tietovisa. Liityttyään peliin pelaajalle ilmestyi kuumailmapallo reitin aloituspisteeseen. Pallot kulkivat maapallon ympäri eri paikoissa, joihin kysymykset liittyivät. Parhaita pelaajia palkittiin tuotepalkinnoilla.

Maapallomatkaa tuotti RedLynx. Pelin viimeinen lähetys oli 26. elokuuta 2007.

Sudoku

27.2.2006–18.4.2011

Sudoku oli Sofia Digitalin tuottama peli. Sudokussa pelaajien tuli täyttää 9×9-ruudukko numeroilla siten, että numerot 1-9 esiintyivät kukin vain kerran jokaisella rivillä ja sarakkeella. Lisäksi ruudukko oli jaettu pienempiin 3×3-ruudukoihin; näihinkin tuli kukin numeroista 1-9 vain kerran. YLE TV2 alkoi lähettää peliä helmikuussa 2006.

Sudokusta oli kaksi versiota, joista toinen otettiin käyttöön huhtikuussa 2007, jolloin peli muuttui laajakuvasuhteeseen. Pelin ulkoasu oli TV2:n silloisen kanavailmeen mukainen ja samannäköinen kuin Piilosanalla ja Mikämikä-tv:llä. Pelin taustaäänenä kuului YleX:n radiolähetys.

Sudokua pystyi pelin alkuaikoina pelaamaan myös Pelikukkaro -palvelun kautta. Pelikukkaro oli palvelu, tarjosi mahdollisuuden valvoa TV-pelien SMS-kustannuksia. Soittamalla maksulliseen puhelinnumeroon sai ladata haluamalleen matkapuhelinliittymälle pelioikeuksia. Valitulla liittymällä sai latauksen jälkeen pelata muutamia TV2:n tv-pelejä normaalihintaisilla tekstiviesteillä. Pelikukkaro -palvelu päättyi 20. huhtikuuta 2007.

Sudoku lähetettiin viimeisen kerran 18. huhtikuuta 2011. Sudoku oli viimeinen TV2:n lähettämä tv-peli, sen loputtua 18.4 klo 4 alkoi Uutisikkuna.

Jalkapallon MM-visa

Kesän 2006 Jalkapallon MM-kilpailujen ajan YLE TV2 lähetti Motion Avenuen tuottamaa juonnettua Jalkapallon MM-tietovisaa. Pelissä kysyttiin jalkapalloaiheisia kysymyksiä. Pelissä oli 3D-animoitu jalkapallostadion, jossa pelaajia edusti jalkapalloilijoita. Stadionia näytettiin useasta kuvakulmasta. Juontajat olivat studiossa ja toimivat vuorovaikutuksessa pelaajien kanssa. Visan voittajia palkittiin.

Revolveri

9.9.2006-19.8.2007

Revolveri oli Ylen monimediallinen tietokilpailu. Revolveria pelattiin kännykällä milloin tahansa ja TV-pelinä YLE TV2:ssa. Revolverissa esitettiin kuusi kysymystä, joihin pyrittiin vastaamaan mahdollisimman nopeasti. Voittajan ratkaisi oikeat vastaukset sekä oikeiden vastausten vastausnopeus. Pelattavana oli koko kysymyssarja vaikka jokin vastaus meni väärin. Vastaaminen tapahtui tekstiviestillä. Kysymykset olivat aiheista yleistieto, maantieto, luonnontieto, urheilu, tiede ja kirjallisuus. Lisäksi jokaisella kierroksella oli yksi Yleisradioon liittyvä kysymys. Yle-kysymyksistä sai kaksinkertaisen pistemäärän.

Revolverin ensimmäinen lähetys oli 9. syyskuuta 2006, jolloin Yle täytti 80 vuotta. Päivän ja viikon parhaat pelaajat palkittiin Revolveri-aiheisilla tuotepalkinnoilla. Palkintoja olivat pullonavaaja, Revolveri -t-paita, USB-muistiranneke ja SIM-kortin lukija. Pelin viimeinen lähetys oli 19. elokuuta 2007.

Revolverilla oli omat kotisivut Ylen sivustolla. Pelin toteutti Funvison Oy. Revolverin taustaäänenä kuului YleX:n lähetys.

Eurovelveri

27.1.2007–13.5.2007

Eurovelveri oli euroviisuaiheinen tietovisa, jota YLE TV2 lähetti kevätkaudella 2007 Helsingissä järjestettyjen Euroviisujen laulukilpailun aikaan. Eurovelveriä oli mahdollista pelata joko TV-pelinä, tai koska tahansa tekstiviestipelinä.

Eurovelveri-pelin yksi kierros koostui kolmesta kysymyksestä, joihin vastattiin tekstiviestein. Jokaisesta oikeasta vastauksesta pelaajat saivat kysymyksen vaikeusasteen mukaisesti pisteitä kuten myös vastausnopeudesta. Pelin loputtua he saivat tulokset tekstiviestinä puhelimeensa.

Päivän parhaita Eurovelveri-pelaajia palkittiin Asko Murtomäen kirjalla ”Finland 12 points! Suomen Euroviisut” omistuskirjoituksin varustettuna.

Eurovelveri oli käytännössä euroviisuteemainen versio edellä mainitusta Eurovelveri-pelistä. Eurovelverin taustaäänenä kuului YleX:n lähetys.

OK – oikea kysymys

3.9.2007–1.9.2008

OK – oikea kysymys oli Tarinatalon tuottama tietovisa, joka liittyi YLE TV2:n lähettämään Oikea kysymys -tietokilpailuun. TV-peliä TV2 alkoi lähettää 3. syyskuuta 2007, jolloin myös ohjelma alkoi.

TV-peli eteni 6 kysymyksen sarjoissa. Ruudulla näkyi kysymys, johon pelaajilla oli minuutti aikaa vastata. Pelaajien oli hyvä vastata mahdollisimman nopeasti, sillä kierroksen voittajan ratkaisi oikeat vastaukset sekä niiden vastausnopeus. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvinnut vastata, mutta silloin voittomahdollisuudet olivat huomattavasti pienemmät kuin kaikkiin kysymyksiin vastaamalla. Oikeasta vastauksesta sai 1000 pistettä sekä vastausnopeudesta riippuvat pisteet. Vastaamalla väärin ei menettänyt mitään vaan sai jatkaa eteenpäin. Väärän vastauksen vastausnopeutta ei huomioitu.

Kierroksen päätyttyä pelaaja sai oikeat vastaukset tekstiviestinä puhelimeensa ja sijoituksen toisiin pelaajiin nähden. TV-pelissä jokaisen kysymyksen jälkeen ilmestyi kuvaruudulle oikea vastaus ja jokaisen kierroksen päätyttyä näytettiin kierroksen parhaiden pelaajien sijoitukset.

Oikea kysymys -TV-pelin lähettäminen loppui 1. syyskuuta 2008 ja saman vuoden joulukuussa itse ohjelmakin päättyi. Pelin taustalla soi YleX:n lähetys.

Sanapeli

7.1.2008–31.5.2008

Sanapeli oli YLE TV2:n kevätkaudella 2008 lähettämä TV-peli.

Sanapeliä pelattiin kiinteällä viikkomaksulla, toisin kuin muita pelejä joiden jokainen pelisiirto maksoi. Pelaaja lähetti ensimmäiseksi aloitusviestin pelin puhelinnumeroon. Vastauksena hän sai viestin, joka sisälsi salasanan ja linkin, josta pääsi puhelimellaan rekisteröitymään ja pelaamaan Sanapeliä niin paljon kuin jaksoi.

Rekisteröidyttyään pelaaja pääsi aloittamaan pelaamisen linkin avautuvalta sivulta kirjoittamalla sivun komentokenttään sana-arvaukseksi ja painamalla lähetä. Pelaaja pystyi toistamaan komennon niin usein kuin halusi ilman rajoituksia ja lisämaksuja.

Pelistä ei valitettavasti ole kuvia tai videonäytettä.


© Nostalgia-TV Productions