Nostalgia-TV
Mikämikä-TV

Mikämikä-TV

17.2.2003–18.4.2011

Mikämikä-TV oli Outer Rimin (myöhemmin Sofia Digitalin) tuottama tietovisa, joka oli YLE TV2:n ensimmäinen tv-peli. Pelissä esitettiin kysymyksiä ja kuhunkin kysymykseen neljä vastausvaihtoehtoa. Katsojilla oli minuutti aikaa vastata kysymykseen, jonka jälkeen oikea vastaus kerrottiin, ja seuraava kysymys ilmestyi ruudulle. Pelistä oli käytössä neljä versio, joista ensimmäinen otettiin käyttöön 2003, toinen 2004, kolmas 2005 ja neljäs 2006. Peli alkoi 17. helmikuuta 2003 ja loppui 18. huhtikuuta 2011.

Mikämikä-TV:n ensimmäinen versio vuosilta 2003-2004

Vuoden 2003 Mikämikä-TV:ssä oli sininen taustakuva, jossa oli neljä kysymysmerkkiä. Kuvan päällä näkyi tietovisa, joka oli tekstimuotoinen. Toisinaan kysymysten yhteydessä saattoi nähdä niihin liittyviä kuvia.

Mikämikä-TV:n ensimmäinen versio vuosilta 2003-2004

Kysymykset etenivät viiden kysymyksen jaksossa, joka alkoi kun pelaaja vastasi ensimmäiseen kysymykseensä. Jos vastasi oikein, sai nopeudesta riippuen tietyn määrän pisteitä. Jos kesken viiden sarjan jätti kysymykseen vastaamatta, väheni pistesaalis kymmenellä pisteellä per väliin jäänyt kysymys. Tämän lisäksi tietämällä oikean vastauksen 15 sekunnin sisällä kysymyksen alkamisesta sai kasvatettua bonuskerrointa yhdellä. Se nollaantui väärästä vastauksesta tai vastaamatta jättämisestä. Pelaajat saivat tilata vihjeviestin puhelimeensa, sillä heidän houkutus pitkän putken jatkamiseksi oli suuri. Vastausta varten tarvitsi kirjoittaa vain yksi kirjain.

Taustamusiikkina oli aluksi elektroninen kappale, joka soi taukoamatta pelissä. Kuuntele kappale tästä. Syyskuussa 2003 taustaääneksi vaihdettiin YleX-radiokanava. Vuoden 2004 aikana, kun Mikämikä-TV:tä lähetettiin kanavan aamuohjelman aikana, pelissä oli mukana livekuvaa YleX:n studiosta sekä tv-chat, jonka viestejä radion juontajat lukivat. Heinäkuussa 2004 aamuisin näytetyn Mikämikä-TV:n ulkoasu uudistui sekä kuva YleX-studiosta suurentui.

Mikämikä-TV:n kolmas versio vuosilta 2005-2006

Tammikuussa 2005 Mikämikä-TV uudistui. Pelin väri oli yhä sininen, mutta tummempana. Pelin vasemmassa näkyi animoitu mietteliään näköinen mieshahmo, joka näkyi myös pelin taustakuvana mutta eri kuvakulmasta sekä epäselvemmin. Tämän version aikana viikon parhaille pelattiin jaettiin tuotepalkintoja, joita olivat ainakin levylahjakortit. Taustaäänenä oli YleX:n lähetys.

Mikämikä-TV:n neljäs versio vuosilta 2006-2011

Joulukuussa 2006 Mikämikä-TV uudistui yksinkertaisemmaksi. Pelin taustakuvana oli Yle TV2:n silloinen kanavailme, eikä siinä ollut mitään lisätoimintoja. Tämä versio oli käytössä siihen saakka, kunnes pelin lähetykset lopetettiin 18. huhtikuuta 2011. Taustaäänenä pysyi YleX.

Mikämikä-TV:llä oli omat kotisivut vuosina 2003–2005. Sivustolla oli uutisia pelistä, peliohjeet ja tulokset. Pelaajat pystyivät myös tekemään omia kysymyksiään peliin. Samoihin aikoihin Yleisradion teksti-tv:n sivulla 376 oli Mikämikä-tv:n tarkat peliohjeet.

Mikämikä-tv:tä pystyi vuonna 2006 pelaamaan jonkin aikaa myös Pelikukkaro -palvelun kautta. Pelikukkaro oli palvelu, tarjosi mahdollisuuden valvoa TV-pelien SMS-kustannuksia. Soittamalla maksulliseen puhelinnumeroon sai ladata haluamalleen matkapuhelinliittymälle pelioikeuksia. Valitulla liittymällä sai latauksen jälkeen pelata muutamia TV2:n tv-pelejä normaalihintaisilla tekstiviesteillä.

Mikämikä-TV:n jääkiekkoversio vuodelta 2003

Vuosina 2003–2005 jääkiekon MM-kilpailujen ajan Mikämikä-TV:stä lähetettiin erikoisversiota, jossa kyseltiin vain jääkiekon maailmanmestaruudesta. Pelissä jaettiin tuolloin palkintoja kierrosten voittajille, kuten jääkiekkoilijoiden pelipaitoja. Vuoden 2003 jääkiekkovisailussa oli eri taustamusiikki, kuin tavallisessa versiossa. Lisäksi elokuussa 2005 lähetettiin Yleisurheilun MM -aiheista Mikämikä-TV:tä.

Mikämikä-TV:n nimestä oli useita eri kirjoitusasuja. YLE TV2:n ohjelmatiedoissa pelin nimi oli Mikämikä-tvpeli. Muita versioita olivat Mikä-mikä-tv-peli, MikäMikäTv ja mikämikä.tv.


© Nostalgia-TV Productions