Nostalgia-TV
YLE TV1:n tunnukset

Yle TV1 on Yleisradion omistama televisiokanava, joka tarjoaa yleisölle uutisia, urheilua ja viihdettä suomeksi. Lähes 70 % Yle TV1:n ohjelmistosta koostuu asiaohjelmista. Yle TV1 lähetti ohjelmaa nimellä Suomen Televisio vuodesta 1958 vuoteen 1965. Tuolloin kanavan nimeksi tuli TV-ohjelma 1, joka lyhennettiin pelkäksi TV1:ksi vuonna 1971. Kanava nimettiin YLE TV1:ksi 27.8.2001 ja lopulta Yle TV1:ksi 5.3.2012. (Lähde: Wikipedia)

1.1.1958–28.2.1965

Suomen Television tunnuksessa ruutuun ilmestyy neljä tyyliteltyä joutsenta, jotka menevät lähelle toisiaan. Ruudun keskelle ilmestyy teksti ”SUOMEN TELEVISIO”. Hetken päästä joutsenet lentävät pois ruudusta ja teksti alkaa lähestyä katsojaa kunnes se häipyy ruudusta. Tunnus otettiin käyttöön 1. tammikuuta 1958 ja se esitettiin viimeisen kerran 28. helmikuuta 1965. Taustavärinä on harmaa, sillä tuohon aikaan ei ollut värilähetyksiä.

Trivia: Tunnuksen suunnitteli E. Räty ja Ernst Roope toimi animaattorina. Tunnus oli kuvattu Roosen firman Vistakuvan upouudessa Crassin trikkipöydässä. Neljä tyyliteltyä lintua lipuivat ruudulla pysty- ja vaakasuoria linjoja pitkin. Ernst ohjaili pahvijoutsenia langoilla tarkoitusta varten rakennetussa laatikossa.

Variantit:

Musiikki: Tunnuksen musiikin sävelsi Lauri Saikkola ja sen esitti Radion Sinfoniaorkesteri Nils-Eric Fougstedtin johdolla. Tunnusmusiikista on olemassa lyhyt ja pitkä versio, joista lyhyt soi itse tunnuksessa. Pitkää voi kuunnella Ylen Elävässä Arkistossa.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Tunnus on säilynyt Yleisradion arkistoissa ja se julkaistiin vuonna 2006 Elävässä arkistossa. Lisäksi tunnus löytyy joistakin televisio- ohjelmista, kuten Suomalainen rapsodia (1974) ja Sinun tarinasi – Yle 90 (2016).

1.3.1965–24.12.1965

YLE TV1:n toisessa tunnuksessa on musta tausta, jossa valkoisia viivoja. Keskellä on soikio jossa lukee teksti ”YLEISRADIO tv-ohjelma 1.” Ruututunnus oli väliaikaisessa käytössä vuonna 1965 maaliskuun alusta jouluaattoon asti.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu ”plim-plam-plom” väliaikamerkki. Kuuntele se alta.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi.

1965 (käyttämättömät)

Vuoden 1965 tienoilla Yleisradiolla suunniteltiin monta joutsenteemaista kanavatunnusta, joista loppujen lopuksi valittiin käytettäväksi Jouluaatosta lähtien, alempana olevat artikkelin seuraavat tunnukset. Ylen Elävä Arkisto on esitellyt kolme muuta tunnusta, joita ei tiettävästi ole koskaan käytetty televisiossa:

24.12.1965–31.12.1991

YLE TV1:n kolmannessa tunnuksessa on sininen tausta, jonka päällä neljä joutsenta kohtaa toisensa muodostaen vinoneliön. Neliön sisäpuolen yläosaan ilmestyy sana ”Yleisradio” ja alaosaan teksti ”TV 1”. YLE TV2:lla oli sama tunnus, paitsi neliöön ilmestyi teksti Yleisradio TV 2. Tunnus otettiin käyttöön 24. joulukuuta 1965, jolloin TV1 ja TV2 aloittivat lähetyksensä. Tunnus esitettiin viimeisen kerran televisiossa 31. joulukuuta 1991.

Trivia: Tunnuksen suunnitteli E. Räty, joka suunnitteli myös Suomen Television tunnuksen.

Variantit:

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu puhallinsoittimilla soitettu sävel, joka on aluksi hiljainen mutta kovenee loppua kohden.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Tunnusta saatettiin esittää myös ennen MTV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Tunnuksen löytää Ylen Elävästä Arkistosta sekä useista YouTubeen ladatuista vhs-nauhoituksista.

1965?–1972

YLE TV1:n neljäs tunnus ei ollut varsinainen tunnusfilmi, vaan päivittäin vaihtuva valokuva, johon on liitetty satunnaiseen kohtaan vuoden 1965 väliaikaisessa tunnuksessa näkynyt ”Yleisradio tv-ohjelma 1” tekstilogo. Logo oli väriltään valkoinen tai musta. Yleensä valokuvat olivat luontoaiheisia. Tunnus oli käytössä 1960-luvun puolivälistä vuoteen 1972.

Tunnuksen valokuvat:

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu ote joutsentunnuksen sävelestä kellopelillä soitettuna.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin ennen Mainos-TV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. 27. heinäkuuta 1969 esitetyn ruututunnuksen voi nähdä vilahdukselta Ylen Elävässä Arkistossa. Ruututunnuksia pääsee näkemään Radio- ja tv-arkiston Ritva-tietokannasta. Tunnuksesta on nähty enemmän valokuvia kuin tässä esitellyt.

1972–30.8.1987

YLE TV1:n viides tunnus jatkaa edellisen, päivittäin vaihtuvan ruututunnuksen kaavaa, johon oli liitetty satunnaiseen kohtaan TV1:n silloinen logo. Tosin alunperin Joulukuusta 1972 lähtien, väliaikaisessa käytössä oli yksinkertainen teksti ”TV1” venytettynä tai ilman. Kunnollista logoa käytettiin ruututunnuksissa keväällä vuodesta 1973 lähtien. Logo esittää leveää ykköstä jonka sisällä on kirjoitettu sana ”tv” sekä se oli yleensä väriltään joko valkoinen ja musta. 1970-luvun puolessavälissä aloitettiin käyttämään värillisiä tunnuksia. Nämä ruututunnukset olivat käytössä 30. elokuuta 1987 asti.

Loka-marraskuun vuodesta 1972 lähtien, aikaisempi versio kanavan logosta nähtiin TV1:n esittämien ohjelmien lopussa. Logo poikkesi lopullisesta versiosta; sen sisältä puuttui sana ”tv” ja sana ”YLE” kirjoitettuna littein kirjaimin oli logon vasemmalla puolella. Musiikkiohjelmien lopussa nähtiin myös ”MUSIIKKI” tai ”VIIHDE” kirjoitettuna logon oikealla puolella. Ykkösen myöhempää logoa vuodesta 1973 alkaen nähtiin harvakseltaan ohjelmien lopputeksteissä.

Tunnuksen valokuvat:

Musiikki: Tunnuksessa soitettiin samaa joutsentunnuksen säveleltä kellopelillä soitettuna. Yleisradion 60-vuotisjuhlatunnuksessa sama sävel kuultiin syntetisaattorilla soitettuna.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ennen MTV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Joskus ennen MTV:n osuuksia tämän tunnuksen sijaan saatettiin esittää sininen joutsentunnus. Tunnuksen voi nähdä useissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa. Vanhempia ruututunnuksia on mahdollista katsoa Radio- ja tv-arkiston Ritva-tietokannasta. Tunnuksessa on nähty enemmän valokuvia kuin tässä esitellyt.

31.8.1987–31.12.1992

YLE TV1:n kuudennessa tunnuksessa ruutuun ilmestyy eri suunnista kuusi ohutta eriväristä levyä. Levyt kasaantuvat yhteen muodostaen ykkösen. Ykkönen näkyy vähän aikaa ja lopulta hajoaa. Taustaväri on tummansininen. Tunnus otettiin käyttöön 31. elokuuta 1987 ja se esitettiin viimeisen kerran 31. joulukuuta 1992.

Kesällä vuonna 1991, YLE TV1 aloitti käyttämään ohjelmien lopussa yksinkertaisia ruututunnuksia, joissa mustalla taustalla näkyy ruudun alapuolella pienikokoinen logo ja teksti ”YLE · 1991”. Jokaisen ohjelman lopussa näkyy useimiten lisättynä myös ruututunnuksessa teksti esim. ”OPETUSOHJELMAT”. Nämä ohjelmatunnukset olivat käytössä vuosina 1991–1992.

Variantit:

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu syntetisaattorilla soitettu fanfaari.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ennen MTV:n tai FST:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Nykyään se on nähtävillä Ylen Elävässä Arkistossa ja lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa. TV1/MTV-tunnusta saatettiin esittää MTV:n ohjelmaosuuksien jälkeen sen sijaan, että olisi esitetty MTV:n ja TV1:n omat tunnarit.

1.1.1992–2000

Yleisradion vuosien 1992–2000 tunnuksen loppuun ilmestyi TV1:llä aina kanavan oma logo.

Variantit:

Musiikki: Tunnuksen musiikki oli sama kuin Yleisradion tuolloisessa tunnuksessa.

Saatavuus: Tunnus esitettiin TV1:llä ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Nykyään se on nähtävillä Ylen Elävässä Arkistossa ja joissakin YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

1.1.1993–20.8.1998

YLE TV1 esitti vuosina 1993–1998 kahta eri tunnusta. Ensimmäisessä tunnuksessa esiintyy läpinäkyvä kuutio tummanpunaisella taustalla. Logon jokaisessa reunassa on läpinäkyvä ykkönen.

Toisessa tunnuksessa kuutio pyörii harmaalla taustalla. Kuution jokaisella sivulla on eri taustaväri. Kuutio pysähtyy lopulta ja näyttää neliöltä, jonka sivulla on TV1:n logo. Kuution alla lukee YLE TV1 ja ohjelman tuotantovuosi.

Trivia: Tunnuksissa esiintyvän logon suunnitteli Liisa Kallio.

Variantit:

Musiikki: Harmaataustainen tunnus on hiljainen, mutta toisessa tunnuksessa kuuluu rauhallinen tunnusmusiikki. TV1 soitti samaa tunnusmusiikkia lisäksi päivän ohjelmia esitellessään tai kuulutusten aikana.

Saatavuus: Harmaataustaista tunnusta esitettiin jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen. Toista tunnusta esitettiin ennen FST:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen sekä ennen illan viimeistä ohjelmaa (joka oli tuohon aikaan yleensä Euronews-uutislähetys). Harmaataustainen tunnus on nähtävillä Ylen Elävässä Arkistossa ja toinen tunnus muutamissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

21.8.1998–1.1.2001

YLE TV1:n yhdeksännessä tunnuksessa on puoliksi oranssin ja puoliksi valkoisen värinen tausta, joka liikkuu verhon tavoin. Tausta pyörähtää puoliympyrän ja sen oranssi väri muuttuu punaiseksi. Pian taustalla näkyy sumea suurennos TV1:n silloisesta logosta ja sen vieressä valkoinen alue. Lopulta ruutuun ilmestyy TV1:n logo, jonka oikealla puolella lukee punaisin kirjaimin TV1. Tunnus otettiin käyttöön elokuussa 1998 ja siitä luovuttiin tammikuussa 2001.

Lisäksi vuosina 1998–2001 esitettiin toista tunnusta, jossa läpinäkyvä ykkönen heiluu kuin tuulen mukana punaoranssilla taustalla. Kuvan alaosassa on valkoinen palkki ja vasemmassa alalaidassa TV1:n punainen logo. Valkoisessa palkissa lukee punaisin kirjaimin TV1 tai toisessa versiossa YLE – TV1. Tunnus otettiin käyttöön elokuussa 1998 ja sen esittämistä jatkettiin vuonna 2001, kunnes tunnukset korvattiin hiljalleen Ylen uusilla tolppatunnuksilla heti vuoden alussa.

Musiikki: Tunnusten aikana kuului rauhallinen ja miellyttävä tunnussävel, jonka taustalla voi kuulla tuulen kohinaa.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Nykyään tunnuksen voi nähdä joissakin YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

1.1.2001–2002

YLE TV1:n kymmennessä tunnuksessa liikenainen saapuu hissiin ja sulkee sen oven painamalla 1-painiketta hissin seinässä. Hissin painikkeiden yläpuolella lukee |YLE| TV1. Napin painalluksesta auringonkukkia kasvaa hissiin ja sen lattia ja seinät muuttuvat vihreiksi. Nainen ilahtuu tästä ja pyörähtää hississä sen liikkuessa ylös. Hississä on nyt nurmea, auringonkukkia ja mansikoita. Nainen ottaa mansikan käteensä ja syö sen iloisena. Ruudun oikeaan yläkulmaan ilmestyy teksti |YLE| TV1, josta tuli TV1:n vaihtoehtoinen logo lokakuussa 2002. Tunnuksia lähetettiin vain vuosina 2001 ja 2002, jonka jälkeen TV1:llä ei yleisemmin nähty kanavatunnusta vuosien 2001–2007 kanavailmeessä.

Variantit:

Musiikki: Tunnusten taustamusiikkina on kosketinsoittimilla ja soittorasialla soitettu teema 1998–2001 tunnuksen sävelmästä. Poikkeuksellisesti kuudennen tunnuksen musiikkin alkua on hieman venytetty.

Saatavuus: Tunnuksia saattoi nähdä ohjelmien päätyttyä tai TV1:n ohjelmamainosten ja kuulutusten välillä. Tunnuksesta oli useita versiota ja niitä voi nähdä joissain YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

30.3.2007–1.4.2010

YLE TV1:n 11, tunnuksessa tyylitelty joutsen ilmestyy sinisen taustakuvan päälle eri tavoin. Joutsen esiintyi aikoinaan jo TV1:n vuosina 1965-1991 käyttämässä joutsentunnuksessa. Joutsenen toinen siipi on vaakatasossa ja toinen jyrkästi karteva. Joutsenen alle ilmestyy TV1:n silloinen logo eli teksti |YLE| TV1. Tunnuksia esitettiin maaliskuusta 2007 vuoteen 2010.

Trivia: Tunnuksien ja kanavailmeen toteuttamisesta oli vastannut useampi henkilö: kanavailmeen taiteellisena ohjaajana toimi Ili Marttinen, tuottajana oli Risto Vuorensola, leikkauksesta vastasivat Henri Nyrhinen, Jomppa Mustonen ja Riitta Liinamo sekä sävellykset että äänisuunnittelun toteutti Kimmo Kaivanto.

Variantit:

Musiikki: Tunnuksen musiikkina on lyhyt pianolla soitettu sävel.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista. Nykyään niitä voi nähdä YouTubeen ladatuissa digiboksi- tai VHS-nauhoituksissa.

1.4.2010–5.3.2012

YLE TV1:n 12. tunnuksessa on sama joutsen kuin edellisessä tunnuksessa, jonka alle TV1:n logo ilmestyy. Logo esiintyy samalla sinisellä taustalla, jossa esiintyy uusia animaatiota sekä maisemia. Tunnukset otettiin käyttöön 1. huhtikuuta 2010 ja niistä luovuttiin 5. maaliskuuta 2012.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on edelleen lyhyt pianolla soitettu sävel.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista. Nykyään niitä voi nähdä YouTubeen ladatuissa digiboksi- tai VHS-nauhoituksissa.

5.3.2012-13.12.2012

YLE TV1:n 13. tunnuksessa on lähikuva samoista joutsenista kuin edellisessä tunnuksessa, mutta ne ovat väriltään sinisiä ja niitä on monta peräkkäin. Joutsenet liikkuvat valkoisella taustalla. Lopuksi TV1:n nykyinen logo ilmestyy ruutuun. Tunnukset otettiin käyttöön 5. maaliskuuta 2012 ja niistä luovuttiin jo 13. joulukuuta 2012.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on rauhallinen kitaralla ja bassolla soitettu sävel. Musiikista on kaksi versiota eri melodioilla; toinen näistä melodioista kierätettiin uudelleen seuraavien kanavatunnusten musiikissa.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista.

13.12.2012–4.3.2016

YLE TV1:n 14. tunnuksessa liikkuu edellisistä tunnuksista tuttuja joutsenia valkoisella taustalla. Lyhyen hetken jälkeen näytölle ilmestyy TV1:n nykyinen logo. Tunnukset otettiin käyttöön 13. joulukuuta 2012 ja niistä luovuttiin 4. maaliskuuta 2016.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on sama sävel kuin edellisessä tunnuksessa, mutta pianolla soitettuna hitaampana versiona.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista.

4.3.2016–(nykyinen)

YLE TV1:n nykyisessä tunnuksessa esiintyy hämärä taivas, jonka alapuolella näkyy taloja siluetteina. Kuvan oikealla puolella on suuri osittain läpinäkyvä lohko, joka pyörähtää nopeasti näytön ympäri ennen kuin nopeasti alaspäin. Lopuksi ruutuun tulee TV1:n nykyinen logo.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on rauhoittava sävel.

Saatavuus: Tunnusta esitetään nykyisin TV1:llä jokaisen ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista.

Kooste TV1:n tunnuksista ja kanavailmeistä


© Nostalgia-TV Productions