1.1.1958–28.2.1965

Suomen Television tunnuksessa ruutuun ilmestyy neljä tyyliteltyä joutsenta, jotka menevät lähelle toisiaan. Ruudun keskelle ilmestyy teksti ”SUOMEN TELEVISIO”. Hetken päästä joutsenet lentävät pois ruudusta ja teksti alkaa lähestyä katsojaa kunnes se häipyy ruudusta. Tunnus otettiin käyttöön 1. tammikuuta 1958 ja se esitettiin viimeisen kerran 28. helmikuuta 1965. Taustavärinä on harmaa, sillä tuohon aikaan ei ollut värilähetyksiä.

Trivia: Tunnuksen suunnitteli E. Räty ja Ernst Roope toimi animaattorina. Tunnus oli kuvattu Roosen firman Vistakuvan upouudessa Crassin trikkipöydässä. Neljä tyyliteltyä lintua lipuivat ruudulla pysty- ja vaakasuoria linjoja pitkin. Ernst ohjaili pahvijoutsenia langoilla tarkoitusta varten rakennetussa laatikossa.

Variantit:

 • Ennen Kamerakierros-ohjelmaa näytettiin lyhyempää tunnusta osana alkutunnusta, jossa teksti ”SUOMEN TELEVISIO” näkyy taivaalla ja alkaa lähestyä katsojaa kunnes se häipyy ruudusta.

Musiikki: Tunnuksen musiikin sävelsi Lauri Saikkola ja sen esitti Radion Sinfoniaorkesteri Nils-Eric Fougstedtin johdolla. Tunnusmusiikista on olemassa lyhyt ja pitkä versio, joista lyhyt soi itse tunnuksessa. Pitkää voi kuunnella Ylen Elävässä Arkistossa.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Tunnus on säilynyt Yleisradion arkistoissa ja se julkaistiin vuonna 2006 Elävässä arkistossa. Lisäksi tunnus löytyy joistakin televisio- ohjelmista, kuten Suomalainen rapsodia (1974) ja Sinun tarinasi – Yle 90 (2016).

1.3.1965–24.12.1965

YLE TV1:n toisessa tunnuksessa on musta tausta, jossa valkoisia viivoja. Keskellä on soikio jossa lukee teksti ”YLEISRADIO tv-ohjelma 1.” Ruututunnus oli väliaikaisessa käytössä vuonna 1965 maaliskuun alusta jouluaattoon asti.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu ”plim-plam-plom” väliaikamerkki. Kuuntele se alta.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi.

1965 (käyttämättömät)

Vuoden 1965 tienoilla Yleisradiolla suunniteltiin monta joutsenteemaista kanavatunnusta, joista loppujen lopuksi valittiin käytettäväksi Jouluaatosta lähtien, alempana olevat artikkelin seuraavat tunnukset. Ylen Elävä Arkisto on esitellyt kolme muuta tunnusta, joita ei tiettävästi ole koskaan käytetty televisiossa:

 • Harmaalle taustalle liitää neljä valkoista joutsenta, jotka pysähtyvät ruudun keskelle, jolloin tekstit ”YLEIS” ja ”RADIO” ilmestyvät kahteen väliin sekä ”I” ja ”ohjelma” pienellä kirjoitettuna alempaan väliin.
 • Kovalla nopeudella liitävien joutsenten pysähtyessä keskelle tummaa taustaa, ”YLEIS” ja ”RADIO” paksulla kirjoitettuna ilmestyvät sivuväleihin. ”Ohjelma 1” on pienellä kirjoitettu alavälissä.
 • Tummalle taustalle liitää hitaalla nopeudella neljä joutsenta. Keskelle pysähtyessään, samat ”YLEIS” ja ”RADIO” ilmestyvät väleihin, mutta paksulla kirjoitettu ”TV1” näkyy alavälissä.

24.12.1965–31.12.1991

YLE TV1:n kolmannessa tunnuksessa on sininen tausta, jonka päällä neljä joutsenta kohtaa toisensa muodostaen vinoneliön. Neliön sisäpuolen yläosaan ilmestyy sana ”Yleisradio” ja alaosaan teksti ”TV 1”. YLE TV2:lla oli sama tunnus, paitsi neliöön ilmestyi teksti Yleisradio TV 2. Tunnus otettiin käyttöön 24. joulukuuta 1965, jolloin TV1 ja TV2 aloittivat lähetyksensä. Tunnus esitettiin viimeisen kerran televisiossa 31. joulukuuta 1991.

Trivia: Tunnuksen suunnitteli E. Räty, joka suunnitteli myös Suomen Television tunnuksen.

Variantit:

 • Jos TV1:n ohjelmalähetys alkoi tai loppui ruotsinkielisellä ohjelmalla, esitettiin tunnuksesta versio jossa vinoneliön sisäpuolen yläosaan ilmestyi sana ”Rundradion”.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu puhallinsoittimilla soitettu sävel, joka on aluksi hiljainen mutta kovenee loppua kohden.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Tunnusta saatettiin esittää myös ennen MTV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Tunnuksen löytää Ylen Elävästä Arkistosta sekä useista YouTubeen ladatuista vhs-nauhoituksista.

1965?–1972

YLE TV1:n neljäs tunnus ei ollut varsinainen tunnusfilmi, vaan päivittäin vaihtuva valokuva, johon on liitetty satunnaiseen kohtaan vuoden 1965 väliaikaisessa tunnuksessa näkynyt ”Yleisradio tv-ohjelma 1” tekstilogo. Logo oli väriltään valkoinen tai musta. Yleensä valokuvat olivat luontoaiheisia. Tunnus oli käytössä 1960-luvun puolivälistä vuoteen 1972.

Tunnuksen valokuvat:

 • 6. joulukuuta 1967 ruututunnuksessa nähdään Presidentinlinna ilta-aikaan. Logo on aseteltu kuvan alaosaan.
 • 5. helmikuuta 1969 ruututunnuksessa on talvinen metsäaukeama, jossa näemme kaksi ihmistä kävelemässä aukeaman toisella puolella. Logo nähdään aseteltuna kuvan alaosaan.
 • 27. heinäkuuta 1969 tunnuksessa on lintuperspektiivi näkymä kuun pinnasta jossa näkyy erikokoisia kraatereita. Logo on aseteltu kuvan vasemmalle puolelle. Tätä tunnusta esitettiin ennen yöllä esitettyä Kuustudio-lähetystä, jossa se näkyi ruudulla noin kaksi minuuttia.
 • 4. tammikuuta 1972 tunnuksen kuvassa näkyy talvinen maisemakuva puiston betoniportaista ja keskellä näkyvästä lyhtypylväästä. Logo on aseteltu kuvan vasemmalle alakulmaan.
 • 9. marraskuuta 1972 tunnuksessa näkyi luminen peltomaisema ja pätkä kaareutuvasta hiihtoladusta. Logo näkyi mustana ruudun keskellä.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu ote joutsentunnuksen sävelestä kellopelillä soitettuna.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin ennen Mainos-TV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. 27. heinäkuuta 1969 esitetyn ruututunnuksen voi nähdä vilahdukselta Ylen Elävässä Arkistossa. Ruututunnuksia pääsee näkemään Radio- ja tv-arkiston Ritva-tietokannasta. Tunnuksesta on nähty enemmän valokuvia kuin tässä esitellyt.

1972–30.8.1987

YLE TV1:n viides tunnus jatkaa edellisen, päivittäin vaihtuvan ruututunnuksen kaavaa, johon oli liitetty satunnaiseen kohtaan TV1:n silloinen logo. Tosin alunperin Joulukuusta 1972 lähtien, väliaikaisessa käytössä oli yksinkertainen teksti ”TV1” venytettynä tai ilman. Kunnollista logoa käytettiin ruututunnuksissa keväällä vuodesta 1973 lähtien. Logo esittää leveää ykköstä jonka sisällä on kirjoitettu sana ”tv” sekä se oli yleensä väriltään joko valkoinen ja musta. 1970-luvun puolessavälissä aloitettiin käyttämään värillisiä tunnuksia. Nämä ruututunnukset olivat käytössä 30. elokuuta 1987 asti.

Loka-marraskuun vuodesta 1972 lähtien, aikaisempi versio kanavan logosta nähtiin TV1:n esittämien ohjelmien lopussa. Logo poikkesi lopullisesta versiosta; sen sisältä puuttui sana ”tv” ja sana ”YLE” kirjoitettuna littein kirjaimin oli logon vasemmalla puolella. Musiikkiohjelmien lopussa nähtiin myös ”MUSIIKKI” tai ”VIIHDE” kirjoitettuna logon oikealla puolella. Ykkösen myöhempää logoa vuodesta 1973 alkaen nähtiin harvakseltaan ohjelmien lopputeksteissä.

Tunnuksen valokuvat:

 • 7. joulukuuta 1972 tunnuksessa näkyi tummansävytteinen merimaisema. ”TV1” on aseteltu ruudun oikealle puolelle ja poikkeuksellisesti nimi mainittu kuvan alakohdassa.
 • 27. helmikuuta 1973 tunnuksessa on lähikuva ilveksestä häkkiaitauksen takana. Venytetty ”TV1” on ruudun oikealla alakulmassa.
 • 24. huhtikuuta 1973 tunnuksessa nähdään mies poraamassa maata työmaalla. Venytetty ”TV1” on aseteltu ruudun oikeaan alanurkkaan.
 • 29. toukokuuta 1973 tunnuksessa näkyy tummana metsämaja vasemmalla joen lähettyvillä. Logo on aseteltu majan eteen vasemmalle alakulmaan.
 • 19. elokuuta 1977 tunnuksessa näkyi useita rakennustyömaan torninostureita. Logon on mahdollista nähdä aseteltuna kuvan alapuolelle.
 • Vuonna 1983 tunnuksessa oli valokuva, jossa kaksi naista kävelee kadulla, heidän lastensa katsoessa kameraa kohti. Logo, hieman erilaisella fontilla, on kuvan keskellä.
 • Toisessa ruututunnuksessa vuodelta 1983 näkyy kallioperäisiä saaria kesäisellä itämerellä. Logo on aseteltu vasemmassa alakulmassa.
 • 9. elokuuta 1983 tunnuksessa näkyi vesistön toisella puolen kaupunki varjon peitossa. Logo on aseteltu kuvan oikeaan alakulmaan.
 • 25. maaliskuuta 1984 tunnuksessa oli kuva kultaisesta koristeesta, joka roikkuu maalauksen edessä. Logo on kuvan vasemmassa alakulmassa.
 • 25. maaliskuuta 1984 lähetettiin myös tunnus, jonka kuvassa on karhunputkia hämärän taivaan edessä. Logo näkyy vasemmalla keskellä.
 • 1. huhtikuuta 1984 tunnuksessa oli kuva yksinäisestä kuningaskalastajasta, joka istuu puun oksilla. Logo on vasemmassa alakulmassa.
 • 10. lokakuuta 1984 tunnuksen kuvassa oli tammia peräkkäin. Logo on ruudun alareunassa.
 • 14. lokakuuta 1984 tunnuksen kuvassa oli peltomaisema, jonka päällä näkyy sähkölinjoja. Taustalla näkyy metsän reuna. Logo on oikeassa yläkulmassa.
 • 18. lokakuuta 1984 tunnuksen kuvassa oli puisia rakennuksia. Logo on ruudun vasemmassa alakulmassa.
 • Helmikuussa 1985 tunnuksen kuvassa oli lähikuva lumisesta maasta. Logo on ruudun vasemmassa alakulmassa.
 • Kesällä 1985 tunnuksen kuvassa oli kellertävä auringolasku järveä vasten. Logo on ruudun vasemmassa alakulmassa.
 • 14. helmikuuta 1986 tunnuksen kuvassa oli riekko, joka on Lapin vuoristoalueilla. Logo on oikealla puolella.
 • Jossain vaiheessa vuotta 1986 tunnuksen kuvassa oli silkkiuikku, joka ui kaislikossa. Logo on oikeassa alakulmassa.
 • 1. maaliskuuta 1986 tunnuksessa näkyy luminen peltomaisema; rakennuksia ja puita näkyy kaukana kumpuran päällä ja ihminen kävelemässä tietä pitkin. Leveähkö logo on aseteltu kuvan oikeaan alanurkkaan.
 • 16. maaliskuuta 1986 tunnuksen kuvassa oli aaltoja joessa. Logo on kuvan oikeassa alakulmassa.
 • 18. toukokuuta 1986 tunnuksen kuvassa oli tyyni joki, jonka edessä on koivun lehtiä. Logo on jälleen kuvan oikeassa alakulmassa.
 • 7. heinäkuuta 1986 tunnuksen kuvassa on vihreällä taustalla perhonen. Logo on kuvan vasemmassa yläkulmassa.
 • 22. syyskuuta 1986 tunnuksen kuvassa on puun lehdettömät oksat sinisellä taustalla. Logo on aseteltu vasemmalle yläkulmaan.
 • 11. maaliskuuta 1987 tunnuksen kuvassa oli luminen talvimaisema. Logo on kuvan vasemmassa yläkulmassa.
 • 18. maaliskuuta 1987 tunnuksen kuvassa oli luminen vuori, jonka takana paistaa täysikuu. Logo on kuvan oikeassa alakulmassa.
 • 21. maaliskuuta 1987 tunnuksen kuvassa oli luminen männynhuippu. Logo on ruudun alareunassa.
 • 26. heinäkuuta 1987 tunnuksen kuvassa oli majava syömässä veden pinnalla. Logo on ruudun oikeassa yläreunassa
 • Syyskuussa 1986 Yleisradio täytti 60 vuotta, jonka kunniaksi näytettiin tunnusta, jossa on teksti yle60, joka näkyi aluksi keltaisena. Sitten tausta muuttuu siniseksi sekä teksti valkoiseksi. Lopuksi logo ilmestyy vasempaan yläkulmaan.

Musiikki: Tunnuksessa soitettiin samaa joutsentunnuksen säveleltä kellopelillä soitettuna. Yleisradion 60-vuotisjuhlatunnuksessa sama sävel kuultiin syntetisaattorilla soitettuna.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ennen MTV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Joskus ennen MTV:n osuuksia tämän tunnuksen sijaan saatettiin esittää sininen joutsentunnus. Tunnuksen voi nähdä useissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa. Vanhempia ruututunnuksia on mahdollista katsoa Radio- ja tv-arkiston Ritva-tietokannasta. Tunnuksessa on nähty enemmän valokuvia kuin tässä esitellyt.

31.8.1987–31.12.1992

YLE TV1:n kuudennessa tunnuksessa ruutuun ilmestyy eri suunnista kuusi ohutta eriväristä levyä. Levyt kasaantuvat yhteen muodostaen ykkösen. Ykkönen näkyy vähän aikaa ja lopulta hajoaa. Taustaväri on tummansininen. Tunnus otettiin käyttöön 31. elokuuta 1987 ja se esitettiin viimeisen kerran 31. joulukuuta 1992.

Kesällä vuonna 1991, YLE TV1 aloitti käyttämään ohjelmien lopussa yksinkertaisia ruututunnuksia, joissa mustalla taustalla näkyy ruudun alapuolella pienikokoinen logo ja teksti ”YLE · 1991”. Jokaisen ohjelman lopussa näkyy useimiten lisättynä myös ruututunnuksessa teksti esim. ”OPETUSOHJELMAT”. Nämä ohjelmatunnukset olivat käytössä vuosina 1991–1992.

Variantit:

 • Ensimmäisinä vuosina 1987-1988, logossa oli pieniä kosmeettisia eroja: laattojen reunat hohtivat kirkaampina sekä tummansininen tausta oli kokonaan musta.
 • Ohjelmamainoksissa vuonna 1987 TV1:n logo ilmestyy ruudulle samalla kaavalla. Kun laatat ovat muodostaneet logon mustalla taustalla, Ykkönen siirtyy sitten kauemmaksi kuvaruudun oikeaan ylänurkkaan ohjelmamainoksen ajaksi.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu syntetisaattorilla soitettu fanfaari.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ennen MTV:n tai FST:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Nykyään se on nähtävillä Ylen Elävässä Arkistossa ja lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa. TV1/MTV-tunnusta saatettiin esittää MTV:n ohjelmaosuuksien jälkeen sen sijaan, että olisi esitetty MTV:n ja TV1:n omat tunnarit.

1.1.1992–2000

Yleisradion vuosien 1992–2000 tunnuksen loppuun ilmestyi TV1:llä aina kanavan oma logo.

Variantit:

 • Vuonna 1992 tunnuksesta esitettiin versiota, jonka lopussa Yleisradion logo vaihtuu eriväriseksi ykköseksi eli TV1:n tuolloiseksi logoksi. Tätä tunnusta esitettiin vain lähetysten alkaessa.
 • Vuosina 1993–1998 tunnuksen loppuun ilmestyi logo, joka on tummanpunainen neliö, jonka oikeassa reunassa on valkoinen ykkönen.
 • Vuosina 1998–2000 tunnuksen loppuun ilmestyi muunneltu versio edellisestä logosta. Logo oli muutettu kirkkaan punaiseksi, sen reunoja oli pyöristetty ja siitä oli lohkaistu irti ykkönen.
 • Viikonloppuaamuisin 1998–1999, jolloin TV1:n lähetys alkoi lastenohjelmilla, tunnuksen loputtua ruutuun putoaa punainen lintu. Lintu kävelee eteenpäin ruudulla, jolloin TV1:n logo katoaa kuvasta. Tästä alkaa Veturi-lastenohjelman tunnari, jossa lintu esiintyy.
 • Kun Veturi-lastenohjelma uudisti ilmeensä vuonna 1999, tunnusfilmin lopussa TV1-logon alle ilmestyy kaksi pyörää. Sitten logo liikkuu niiden avulla pois ruudulta ja heti sen jälkeen alkaa Veturi-lastenohjelman tunnari. Tätä tunnusta nähtiin vuosina 1999–2000.
 • Tämä edellisenä mainitun tunnuksen loppuosa pyörillä liikkuvasta Ykkösen logosta ilmestyi myös Veturi ja Pikku Veturi-ohjelmien lopussa vaihtelevalla taustavärillä vuosina 1999–2000.

Musiikki: Tunnuksen musiikki oli sama kuin Yleisradion tuolloisessa tunnuksessa.

Saatavuus: Tunnus esitettiin TV1:llä ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Nykyään se on nähtävillä Ylen Elävässä Arkistossa ja joissakin YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

1.1.1993–20.8.1998

YLE TV1 esitti vuosina 1993–1998 kahta eri tunnusta. Ensimmäisessä tunnuksessa esiintyy läpinäkyvä kuutio tummanpunaisella taustalla. Logon jokaisessa reunassa on läpinäkyvä ykkönen.

Toisessa tunnuksessa kuutio pyörii harmaalla taustalla. Kuution jokaisella sivulla on eri taustaväri. Kuutio pysähtyy lopulta ja näyttää neliöltä, jonka sivulla on TV1:n logo. Kuution alla lukee YLE TV1 ja ohjelman tuotantovuosi.

Trivia: Tunnuksissa esiintyvän logon suunnitteli Liisa Kallio.

Variantit:

 • Toisinaan harmaataustaisen tunnuksen alle ilmestyi sen ohjelmatoimituksen nimi, joka on tuottanut tai hankkinut edellisen ohjelman. Näissä versioissa kuutio ei pysähtynyt punaiselle sivulle, vaan esim. siniselle tai vihreälle.

Musiikki: Harmaataustainen tunnus on hiljainen, mutta toisessa tunnuksessa kuuluu rauhallinen tunnusmusiikki. TV1 soitti samaa tunnusmusiikkia lisäksi päivän ohjelmia esitellessään tai kuulutusten aikana.

Saatavuus: Harmaataustaista tunnusta esitettiin jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen. Toista tunnusta esitettiin ennen FST:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen sekä ennen illan viimeistä ohjelmaa (joka oli tuohon aikaan yleensä Euronews-uutislähetys). Harmaataustainen tunnus on nähtävillä Ylen Elävässä Arkistossa ja toinen tunnus muutamissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

20.8.1998–1.1.2001

YLE TV1:n yhdeksännessä tunnuksessa on puoliksi oranssin ja puoliksi valkoisen värinen tausta, joka liikkuu verhon tavoin. Tausta pyörähtää puoliympyrän ja sen oranssi väri muuttuu punaiseksi. Pian taustalla näkyy sumea suurennos TV1:n silloisesta logosta ja sen vieressä valkoinen alue. Lopulta ruutuun ilmestyy TV1:n logo, jonka oikealla puolella lukee punaisin kirjaimin TV1. Tunnus otettiin käyttöön elokuussa 1998 ja siitä luovuttiin tammikuussa 2001.

Lisäksi vuosina 1998–2001 esitettiin toista tunnusta, jossa läpinäkyvä ykkönen heiluu kuin tuulen mukana punaoranssilla taustalla. Kuvan alaosassa on valkoinen palkki ja vasemmassa alalaidassa TV1:n punainen logo. Valkoisessa palkissa lukee punaisin kirjaimin TV1 tai toisessa versiossa YLE – TV1. Tunnus otettiin käyttöön elokuussa 1998 ja sen esittämistä jatkettiin vuonna 2001, kunnes tunnukset korvattiin hiljalleen Ylen uusilla tolppatunnuksilla heti vuoden alussa.

Musiikki: Tunnusten aikana kuului rauhallinen ja miellyttävä tunnussävel, jonka taustalla voi kuulla tuulen kohinaa.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Nykyään tunnuksen voi nähdä joissakin YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

1.1.2001–2002

YLE TV1:n kymmennessä tunnuksessa liikenainen saapuu hissiin ja sulkee sen oven painamalla 1-painiketta hissin seinässä. Hissin painikkeiden yläpuolella lukee |YLE| TV1. Napin painalluksesta auringonkukkia kasvaa hissiin ja sen lattia ja seinät muuttuvat vihreiksi. Nainen ilahtuu tästä ja pyörähtää hississä sen liikkuessa ylös. Hississä on nyt nurmea, auringonkukkia ja mansikoita. Nainen ottaa mansikan käteensä ja syö sen iloisena. Ruudun oikeaan yläkulmaan ilmestyy teksti |YLE| TV1, josta tuli TV1:n vaihtoehtoinen logo lokakuussa 2002. Tunnuksia lähetettiin vain vuosina 2001 ja 2002, jonka jälkeen TV1:llä ei yleisemmin nähty kanavatunnusta vuosien 2001–2007 kanavailmeessä.

Variantit:

 • Toisessa tunnuksessa haalariin pukeutunut nainen kiipeää tikkaita hissin oven sulkeutessa. Sitten hän painaa samaa yläpainiketta ja hissin seinille ilmestyy punaista tapettia. Kun hissi menee ylös, hän kääntyy kameran eteen hymyillen.
 • Kolmannessa tunnuksessa lapsi ilmapallo ja lahjapaketti kädessään painaa hissin yläpainiketta. Kun hissi liikkuu ylöspäin, lapsen kädessä oleva ilmapallo alkaa nousta ilmaan lapsi mukanaan. Lapsi katsoo hymyillen kameraa lopuksi.
 • Neljännessä tunnuksessa keski-ikäistä miestä paleltaa hississä. Nappia painettuaan hissin sisään tulee lämpöä ja valoa.
 • Viidennessä tunnuksessa mummo pitää ruusukimppua kädessään. Tunnuksen lopussa ruusun lehtiä tippuu ylhäältä päin napin painalluksen jälkeen.
 • Kuudennessa tunnuksessa tyttö esittää baleriinaa ja tekee pari pyörähdystä hissi-napin painalluksen jälkeen.
 • Seitsemännessä tunnuksessa nainen kylpytakissaan ja kassi kädessään painaa hissin ylintä nappia, jonka jälkeen hissi muuttuu suureksi kylpyammeeksi.
 • Kahdeksannessa tunnuksessa nuori mies on siivoamassa hissiä. Ylimmän kerroksen nappia painettuaan ilmestyy hissin kattoon diskopallo ja savutehosteita, kun siivoaja alkaa imitoimaan rokkitähteä.
 • Yhdeksännessä tunnuksessa nuori pariskunta tappelevat hississä. Tytön tönäistessä pojan seinään, poika painaa selällään hissin nappia. Tämän seurauksena tunnelma muuttuu hississä, kun tyttö ja poika ihastuvat toisiinsa.
 • Kymmenessä tunnuksessa vanha mies astuu hissiin. Painettuaan nappia, hissin ympärys muuttuu vihertäväksi viidakoksi ja papukaija laskeutuu miehen hartialle.

Musiikki: Tunnusten taustamusiikkina on kosketinsoittimilla ja soittorasialla soitettu teema 1998–2001 tunnuksen sävelmästä. Poikkeuksellisesti kuudennen tunnuksen musiikkin alkua on hieman venytetty.

Saatavuus: Tunnuksia saattoi nähdä ohjelmien päätyttyä tai TV1:n ohjelmamainosten ja kuulutusten välillä. Tunnuksesta oli useita versiota ja niitä voi nähdä joissain YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

30.3.2007–1.4.2010

YLE TV1:n 11, tunnuksessa tyylitelty joutsen ilmestyy sinisen taustakuvan päälle eri tavoin. Joutsen esiintyi aikoinaan jo TV1:n vuosina 1965-1991 käyttämässä joutsentunnuksessa. Joutsenen toinen siipi on vaakatasossa ja toinen jyrkästi karteva. Joutsenen alle ilmestyy TV1:n silloinen logo eli teksti |YLE| TV1. Tunnuksia esitettiin maaliskuusta 2007 vuoteen 2010.

Trivia: Tunnuksien ja kanavailmeen toteuttamisesta oli vastannut useampi henkilö: kanavailmeen taiteellisena ohjaajana toimi Ili Marttinen, tuottajana oli Risto Vuorensola, leikkauksesta vastasivat Henri Nyrhinen, Jomppa Mustonen ja Riitta Liinamo sekä sävellykset että äänisuunnittelun toteutti Kimmo Kaivanto.

Variantit:

 • Ohjelmalähetyksen lopuksi lähetettiin tunnus, jossa joutsen katoaa tummansiniseen taustaan, johon ilmestyy teksti Hyvää yötä.
 • Ohjelmalähetyksen aluksi lähetettiin tunnus, jossa joutsen palaa kuvaruutuun ja sen alle ilmestyy teksti Hyvää huomenta.

Musiikki: Tunnuksen musiikkina on lyhyt pianolla soitettu sävel.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista. Nykyään niitä voi nähdä YouTubeen ladatuissa digiboksi- tai VHS-nauhoituksissa.

1.4.2010–5.3.2012

YLE TV1:n 12. tunnuksessa on sama joutsen kuin edellisessä tunnuksessa, jonka alle TV1:n logo ilmestyy. Logo esiintyy samalla sinisellä taustalla, jossa esiintyy uusia animaatiota sekä maisemia. Tunnukset otettiin käyttöön 1. huhtikuuta 2010 ja niistä luovuttiin 5. maaliskuuta 2012.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on edelleen lyhyt pianolla soitettu sävel.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista. Nykyään niitä voi nähdä YouTubeen ladatuissa digiboksi- tai VHS-nauhoituksissa.

5.3.2012-13.12.2012

YLE TV1:n 13. tunnuksessa on lähikuva samoista joutsenista kuin edellisessä tunnuksessa, mutta ne ovat väriltään sinisiä ja niitä on monta peräkkäin. Joutsenet liikkuvat valkoisella taustalla. Lopuksi TV1:n nykyinen logo ilmestyy ruutuun. Tunnukset otettiin käyttöön 5. maaliskuuta 2012 ja niistä luovuttiin jo 13. joulukuuta 2012.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on rauhallinen kitaralla ja bassolla soitettu sävel. Musiikista on kaksi versiota eri melodioilla; toinen näistä melodioista kierätettiin uudelleen seuraavien kanavatunnusten musiikissa.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista.

13.12.2012–4.3.2016

YLE TV1:n 14. tunnuksessa liikkuu edellisistä tunnuksista tuttuja joutsenia valkoisella taustalla. Lyhyen hetken jälkeen näytölle ilmestyy TV1:n nykyinen logo. Tunnukset otettiin käyttöön 13. joulukuuta 2012 ja niistä luovuttiin 4. maaliskuuta 2016.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on sama sävel kuin edellisessä tunnuksessa, mutta pianolla soitettuna hitaampana versiona.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista.

4.3.2016–(nykyinen)

YLE TV1:n nykyisessä tunnuksessa esiintyy hämärä taivas, jonka alapuolella näkyy taloja siluetteina. Kuvan oikealla puolella on suuri osittain läpinäkyvä lohko, joka pyörähtää nopeasti näytön ympäri ennen kuin nopeasti alaspäin. Lopuksi ruutuun tulee TV1:n nykyinen logo.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on rauhoittava sävel.

Saatavuus: Tunnusta esitetään nykyisin TV1:llä jokaisen ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista.