Nostalgia-TV
MTV3:n tunnukset

MTV3 on Suomen katsotuin kaupallinen televisiokanava. Se sai alkunsa vuonna 1957 perustetusta Oy Mainos-TV-Reklam Ab:stä, joka alun perin esitti ohjelmistoaan Yleisradion televisiokanavilla. Vuonna 1982 yrityksen nimi muutettiin MTV:ksi ja vuonna 1986 perustettiin Kolmoskanava, jonka tilalla MTV3 aloitti 1. tammikuuta. 1993 omana valtakunnallisena televisiokanavanaan. MTV3:n digilähetykset aloitettiin 27. elokuuta 2001. Siitä tuli Suomen suosituin televisiokanava 43 prosentin katselijaosuudella.

Aluksi MTV:n omisti joukko mainostoimistoja. Vuonna 1998 se siirtyi osaksi Alma Mediaa. Vuonna 2005 MTV siirtyi Alma Medialta ruotsalaisen Bonnierin ja Proventus Industrierin omistukseen. Vuonna 2007 MTV siirtyi kokonaan Bonnierin omistukseen. MTV3:n sisarkanavat ovat kanavat Sub, AVA ja C More Total-kanavapaketin maksukanavat, jotka MTV Oy myös omistaa. MTV3:n logona ja maskottina oli pöllö vuoteen 2013. Kanava on mainosrahoitteinen ja sillä nähdään runsaasti mainontaa. (Lähde: Wikipedia)

1.1.1993–6.9.2001

MTV3:n ensimmäinen tunnus alkaa aamuöisellä merimaisemalla, johon ilmestyy läpinäkyvä kolmio ja elävä pöllö, joka lentää kuvassa hetken. Sitten ilmestyy vaaleansinisiä nauhoja, joista muodostuu kolmion keskelle MTV3:n logo. Tunnus esitettiin televisiossa ensi kerran 1. tammikuuta 1993 ja siitä luovuttiin 6. syyskuuta 2001. Vaikka MTV3:n kanavailme vaihteli vuoden 1994 jälkeen, päätunnus pysyi samana kahdeksan vuotta.

Mainoskatkotunnuksessa on päätunnuksen loppukuva, johon ilmestyy MTV3:n logo sekä alle valkoinen teksti JATKUU.

Trivia: Tunnuksissa esiintyvän logon suunnitteli John Kennedy McCallum Kennedy D’Auria Ltd:stä. Kolmion keskelle ilmestyvä MTV3:n logo viittaa MTV:n ja Kolmoskanavan fuusioon.

Variantit:

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu mahtipointinen orkesterisoittimilla soitettu tunnussävel.

Saatavuus: Pitkää päätunnusta esitettiin televisiossa MTV3:n ohjelmalähetyksen aluksi ja lyhyttä Seitsemän uutisten ja illan viimeisen ohjelman jälkeen. Mainoskatkotunnusta lähetettiin ennen ohjelmien keskivaiheille sijoitettuja mainoskatkoja ja niiden jälkeen. Nykyään tunnuksia voi nähdä lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

15.8.1994–1.4.1996

MTV3:n toisessa mainoskatkotunnuksessa on sahapaperin näköinen tausta, jonka värit ovat vaaleanvihreä, sininen ja punainen. Kuvaan ilmestyy MTV3:n logo, joka on hieman erivärinen kuin edellisessä tunnuksessa. Kuvan alapuolelle tulee samalla teksti JATKUU. Tunnus otettiin käyttöön syksyllä 1994 ja siitä luovuttiin keväällä 1996. Tunnus ei ollut MTV3:n virallinen tunnus, vaan edellä mainittu pysyi sellaisena.

Variantit:

Musiikki: Jatkuu-tunnuksen aikana kuuluu kosketinsoittimilla soitettu sävel. Ohjelmien jälkeisissä tunnuksissa joko laulettiin MTV, kolme! tai ne olivat hiljaisia.

Saatavuus: Mainoskatkotunnusta lähetettiin ennen ohjelmien keskivaiheille sijoitettuja mainoskatkoja ja niiden jälkeen. Nykyään tunnuksia voi nähdä lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

1.4.1996–6.9.2001

MTV3:n kolmannessa mainoskatkotunnuksessa näkyy ensin yleensä Helsingin ympäristöstä otettua videokuvaa. Aluksi kuva näkyi tunnuksessa selvänä, mutta pian se sumeni, jolloin kuvaan tuli MTV3:n logo sekä valkoinen teksti jatkuu…. Tunnus oli melko lyhyt, joka vain vilahti ruudussa. Sen videokuva vaihteli päivittäin. Tunnukset otettiin käyttöön keväällä 1996 ja niistä luovuttiin 6. syyskuuta 2001.

Jokaisen kanavan esittämän televisiosarjan jälkeen näytettiin tunnus, jossa oli kanavan logo, luki Sarjatsekä vuosi joka kulloinkin oli meneillään. Tunnuksen taustakuvana oli esim. filmiä tai klaffitaulu.

Trivia: Tunnuksissa esiintyvää logoa kutsuttiin noppapöllöksi ja sen suunnitteli Pekka Hamberg Brand Seller DDB:stä.

Variantit:

Musiikki: Jatkuu-tunnuksen aikana kuuluu lyhyt tunnussävel. Sarjat-tunnuksen aikana yleensä lauletaan MTV, kolme! joko aikuisten tai lasten suusta. Lasten laulamaa versiota lähetettiin vain lastenohjelmien jälkeen. Kesällä vuodesta 2000 alkaen jatkuu-tunnuksen musiikki muuttui hieman.

Saatavuus: Mainoskatkotunnusta lähetettiin ennen ohjelmien keskivaiheille sijoitettuja mainoskatkoja ja niiden jälkeen. Nykyään tunnuksia voi nähdä lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa. Jatkuu-tunnuksia on ollut enemmän kuin tässä esitellyt.

6.9.2001–2.10.2005

MTV3:n neljännessä tunnuksessa esiintyy läpinäkyvä tyylitelty pöllönsilmä, joka pyörähtää hitaasti ja sieltä kurkisti joskus pöllö. Logon taustavärinä käytettiin erityisesti punaista ja oranssia, tai kuvia Suomen luonto- ja kaupunkimaisemista. Tunnuksesta oli paljon erilaisia versioita. Omat tunnukset olivat muun muassa urheilu- ja lastenohjelmilla, sekä elokuvilla. Pöllönsilmä toimi myös kanavan silloisena logona. Tunnukset otettiin käyttöön 6. syyskuuta 2001 klo 19 ja niistä luovuttiin 3. lokakuuta 2005.

Jatkuu-tunnuksessa oli pöllönsilmä, joka pyörähti hitaasti ja kun se pysähtyi, alapuolelle ilmestyi MTV3-teksti. Taustalla saattoi huomata erittäin pientä tekstiä, jossa luki ”jatkuujatkuujatkuujatkuu…”.

Trivia: Logon sekä tunnukset suunnitteli kansainvälinen designtoimisto Novocom. MTV3 pyrki hakemaan ilmeellä nuorekasta otetta itselleen. Tv-fanien keskuudessa nämä tunnukset ovat suosituimpia ja niitä pidetään yleisesti tunnelmallisina.

Versiot tunnuksesta ja niiden esitysajat:

Musiikki: Tunnusten aikana kuuluu kosketinsoittimilla soitettu musiiki, joka on tunnuksesta riippuen erilainen, mutta niissä kuuluu aina samat kolme säveltä. Musiikit ovat yleensä tunnuksen teeman mukaisia.

Saatavuus: Jatkuu- eli mainoskatkotunnuksia lähetettiin ennen ohjelmien keskivaiheille sijoitettuja mainoskatkoja ja niiden jälkeen. Muita tunnuksia lähetettiin yllä mainittuina aikoina. Nykyään tunnuksia voi nähdä lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa. Tunnuksia on voinut olla enemmän kuin tässä esitellyt.

3.10.2005–3.11.2013

 class=

MTV3:n viidennessä tunnuksessa on valkoinen tausta, johon ilmestyy kehä erivärisiä ohuita ympyröitä. Pallot pyörivät ympyrää, kunnes lopulta kaikki ympyrät menevät keskelle, jonka jälkeen ruutuun tulee pöllönsilmä. Tunnus otettiin käyttöön 3. lokakuuta 2005 ja sitä ei käytetty enää 24. marraskuuta 2010 jälkeen. Muut tunnukset säilyivät, kunnes niistä luovuttiin 3. marraskuuta 2013. Aluksi tunnukset olivat kuvasuhteeltaan 4:3, mutta syyskuussa 2007 ne muuttuivat laajakuvaksi.

Jatkuu-tunnuksia oli useita ja niissä pöllönsilmä seikkaili eri tavoin, kunnes ruutuun tuli MTV3:n logo ja alle teksti jatkuu. Pöllönsilmä saattoi lentää perhosen tai linnun lailla tai pelata Pongia. Jatkuu-tunnuksissa saatettiin mainostaa tulevia ohjelmia. Esimerkiksi Tappajahai-elokuvaa mainostaneessa tunnuksessa pöllön silmä muuttui hain eväksi.

Trivia: Tunnukset suunnitteli Kemistryn Graham McCallum, joka suunnitteli samanaikaisen kanavailmeen. Ilmeellä haluttiin korostaa MTV3:n olevan suuren yleisön kanava.

Variantit:

Musiikki: Tunnusten aikana kuuluu rauhallinen tunnussävel. Jatkuu-tunnusten musiikki vaihtelee niiden teeman mukaan.

Saatavuus: Jatkuu- eli mainoskatkotunnuksia lähetettiin ennen ohjelmien keskivaiheille sijoitettuja mainoskatkoja ja niiden jälkeen. Päätunnusta esitettiin jokaisen ohjelman jälkeen. Nykyään tunnuksia voi nähdä lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS- ja digiboksinauhoituksissa. Jatkuu-tunnuksia on ollut paljon enemmän.

3.11.2013–22.5.2017

MTV3:n kuudennessa ja nykyisessä tunnuksessa esiintyy joukko pöllöksi naamioituneita rullaluistelevia ihmisiä. Tunnuksia on useita ja ne on otettu käyttöön 3. marraskuuta 2013. Kuvassa vilahtaa pöllön siipisulkia ja kuvaan tulee MTV3:n nykyinen logo.

Jatkuu-tunnuksissa vilahtavat samat pöllön siipisulat ja MTV3:n nykyinen logo. Toukokuusta 2017 logon ympärillä on ollut punainen ympyrä.

Trivia: MTV3 luopui ikonisesta pöllöstään nykyisten tunnusten tultua käyttöön.

Musiikki: Tunnusten aikana kuuluu tunnussävel.

Saatavuus: Jatkuu- eli mainoskatkotunnuksia lähetetään MTV3:lla ohjelmien keskivaiheille sijoitettuja mainoskatkoja ja niiden jälkeen. Päätunnusta esitetään ennen jokaista ohjelmaa.

Kooste MTV:n ja MTV3:n tunnuksista


© Nostalgia-TV Productions