Yleisradion televisiokanava Suomen Televisio (nyk. YLE TV1) aloitti testikuvalähetykset heti ensimmäisenä lähetyspäivänään 1. tammikuuta 1958. Yleisradio alkoi lähettää testikuvaa, koska tuonaikaisten televisioiden säätöjä piti tarkistaa useasti ja testikuvan merkitys oli suuri. Mitta- ja huoltolaitteet olivat kalliita, eikä huoltoliikkeillä ollut varaa ostaa television huoltoon tarvittavia generaattoreita. Yleisradio tarjosi tähän apua testikuvalähetyksillä. Ylen ensimmäinen testikuva oli mustavalkoinen, joka poikkesi myöhemmästä värillisestä.

Suomen Televisio lähetti mustavalkoista testikuvaa (Test Card G) niukasti, arkisin maanantaita lukuunottamatta klo 11-13 sekä aina 15 minuuttia ennen ohjelmalähetystä. Tuohon aikaan lähetykset alkoivat vasta illalla klo 17 tai 18. Koska tv-huoltoliikkeet olivat auki päivällä, joutuivat monet liikkeet kuitenkin ostamaan testikuvageneraattoreita saadakseen testikuvan käyttöön heti halutessaan. Testikuvalähetykset merkittiin alkuaikoina ohjelmatietoihin, yleensä sen nimenä oli Viritysviihdettä, Viritysmusiikkia tai Testikuva. Kahden edellä mainitun ohjelman aikana testikuvan taustalla soi musiikkikappaleita, jotka mainittiin ohjelmatiedoissa. Muuten testikuvan äänenä saattoi olla siniaaltosignaalia tai Suomen tuolloin ainoa radiokanava.

Kun Suomen Televisio nimettiin TV-ohjelma 1:ksi vuonna 1965, testikuvaa alettiin tarjota enemmän. Pian TV1:ksi nimetty kanava lähetti testikuvaa arkisin klo 9 alkaen illan ohjelmalähetykseen saakka. Viikonloppuisin TV1 lähetti testikuvaa aamuohjelman päätyttyä iltaohjelman alkuun asti. Tiistaisin testikuvaa näkyi vain pääkaupunkiseudulla, torstaisin ei ollenkaan, koska Yle huolsi silloin lähettimiään. Viikonloppuisin ja pyhäpäivinä testikuvaa lähetettiin muutaman minuutin ennen ohjelmalähetystä. Kesä-syyskuussa sunnuntaipäivinä testikuvalähetys alkoi vasta klo 13.

Testikuvan asematunnuksen teksti vaihteli tv-asemasta riippuen. Yleensä se oli YLEISRADIO tai YLE HLKI. 1970-luvun alussa otettiin käyttöön värillinen Telefunken FuBK-testikuva, jossa kanavan nimi luki keskellä, mustavalkoisessa se oli ollut alhaalla. Samalla testikuvaa ei enää mainittu ohjelmatiedoissa sekä Viritysviihdettä ja Viritysmusiikkia lopetettiin. Taustaääneksi vakiintui Yleisohjelma-radiokanava. Radio ei soinut testikuvan aikana siksi, että sitä olisi ollut viihdyttävämpi katsella, vaan katsojat pystyivät sen avulla säätämään televisionsa ääntä. Taustaäänenä saattoi olla myös Yleisradion väliaikamerkki.

Testikuvaa lähetettiin aina viisi minuuttia ennen tv-lähetyksen alkua. Tuolloin siinä opastettiin, kuinka televisio viritettiin testikuvan avulla. Radiokanavan ääni hiljeni, ja sen sijaan miesääni selitti, kuinka testikuvaa piti tulkita. Kuvaan ilmestyi myös numeroita tiettyyn kohtaan havainnollistamaan ohjeiden antoa. Nämä opastukset merkittiin aina ohjelmatietoihin nimellä Television viritysohjeet. Viritysohjeet esitettiin ensimmäisen kerran 15. tammikuuta 1979 ja viimeisen kerran 18. tammikuuta 1993.

1.–27. heinäkuuta 1986 testikuvaa ei lähetetty ennen kello 17, elleivät ohjelmat alkaneet aikaisemmin. Testikuvalähetysten vähentäminen kesällä johtui Yleisradion keskitetyistä kesälomista, ja sen järjestelyn taustalla olivat Yleisradiolle annetut säästövelvoitteet.

Öisin ei lähetetty testikuvaa, vaan lähettimet sammutettiin yöksi. Illan viimeisen ohjelman jälkeen ennen lähettimien sammuttamista lähetettiin harmaata ruutua. Pienen hetken päästä kuului sammuttamisen ääni ja näkyi lumisadetta. Sammutusäänenä oli pulssisarja, toisin sanoen viisi erittäin lyhyttä piippausta, jotka sammuttivat lähetyksen. Samalla äänellä sammutettiin myös Ylen radiolähetykset yöksi. Lokakuussa 1991 TV1 luopui lähettimien sammuttamisesta ja siirtyi ympärivuorokautisiin lähetyksiin.

Testikuvakuva pysyi samannäköisenä, mutta siihen tehtiin myöhemmin pieniä muutoksia. Vuonna 1985 taustaääneksi vaihtui Radion kakkosverkko ja asematunnuksen kohdalla alkoi lukea YLE TV1. Taustaääneksi vaihtui vuonna 1990 YLE Radio Suomi ja samalla asematunnuksen tekstin kirjasinlaji vaihtui. Samoihin aikoihin testikuvaa alettiin lähettää myös torstaisin.

Lokakuussa 1991 TV1 alkoi esittää yöaikaan Teksti-TV:n Uutisruutua (nykyistä Uutisikkunaa) ja lähettimien sammuttamisesta luovuttiin. Tämän avulla esimerkiksi teksti-tv:n katselu oli mahdollista ympäri vuorokauden. Myös testikuvaa saatettiin esittää öisin, jos Uutisruutua ei voitu teknisen ongelman takia näyttää.

Testikuvaa esitettiin edelleen päiväsaikaan aamu- ja iltaohjelmien välissä, kunnes se loppui TV1:llä kesällä 1998. Uutisikkuna korvasi testikuvan kokonaan.

Joulupäivänä 2012 aamuyöllä TV1:llä lähetettiin Yle Areenan suorissa lähetyksissä käyttämää testikuvaa, kun normaalisti öisin esitetyssä Uutisikkunassa oli tekninen vika. Testikuvan lisäksi lähetettiin myös väripalkkeja, ennen kuin Uutisikkuna saatiin takaisin toimimaan.

1957–1965

1965–1971

1971–197?

1971–197?

197?–1985

1982–1990

1990–1998

Harmaa ruutu ennen lähettimien sammutusta

Television viritysohjeet

Paluu