Hetkinen-ruutu on kuva, jota tv-kanavat lähettävät ruudussa, jos kesken lähetyksen ilmenee jokin ongelma tai tekninen vika, joka estää ohjelmien lähettämisen. Hetkinen-ruutu on yleensä tv-kanavan kanavailmeen mukainen tai jokin silmiämiellyttävä kuva. Varsinkin analogisena aikana Hetkistä näkyi usein ruudussa, jolloin tekniset viat olivat yleisiä. Nykyään digiaikana Hetkiseen joudutaan turvautumaan muutaman kerran vuodessa. Yleensä pitkissä lähetyskatkoksissa Hetkisen lisäksi kuuluttaja tulee ruutuun kertomaan häiriön syyn ja mahdollisen keston. Hetkisen taustamusiikkina saatetaan soittaa tv-kanavan tunnaria tai kaupallista musiikkia.

Syitä Hetkisen ilmestymiselle on useita. Analogisena aikana ohjelmat oli kuvattu filmille ja kuvanauhalle. Filmin kuva- ja ääninauha saattoivat kulkea eri tahdissa tai filmi saattoi katketa. Lähetys voi katketa myös sähkökatkoksen tai palohälytyksen takia. Nykyisin digiaikana tv-lähetysten ollessa tietokoneohjattuja, tietotekniikka voi oikkuilla ja aiheuttaa omanlaisia häiriöitä. Nimi Hetkinen tulee ruudussa näkyvästä ”Hetkinen”-sanasta.

Tämän sivun kokoelma eri kanavien Hetkistä on valitettavasti epätäydellinen. Saatavilla ovat toistaiseksi vain YLE TV1:n, YLE TV2:n, MTV3:n, Kolmoskanavan, Nelosen, Subin, YLE Teeman, Kutosen, Ruutu+:n ja C Moren Hetkinen-ruudut.

MTV:n Hetkinen-ruudut

YLE TV1:n Hetkinen-ruudut

YLE TV2:n Hetkinen-ruudut

Kolmoskanavan Hetkinen-ruudut

MTV3:n Hetkinen-ruudut

Nelosen Hetkinen-ruudut

TVTV:n Hetkinen-ruudut

Subin Hetkinen-ruudut

YLE Teeman Hetkinen-ruudut

Kutosen Hetkinen-ruudut

Ruutu+:n Hetkinen-ruudut

C Moren Hetkinen-ruudut