MTV Oy perustettiin 29. huhtikuuta 1957 nimellä Oy Mainos-TV-Reklam Ab (lyh. MTV), ja sen ensimmäinen televisiolähetys nähtiin 13. elokuuta 1957. Ennen Suomen Television ensimmäistä lähetystä MTV näkyi Suomen Television koelähetyksien ajan. Aluksi MTV:llä ei ollut omaa televisiokanavaa, vaan se vuokrasi lähetysaikaa Yleisradion kanavilta TV1 ja TV2. Alussa MTV:n viikoittainen ohjelma-aika oli vain kymmenen tuntia ja sekin parhaimman katseluajan ulkopuolella. 1960-luvun alussa MTV:n toiminta lähti nousuun. Ylen asiapitoisen ohjelmiston täydentäjänä MTV lähetti erityisesti viihdeohjelmia.

Nimi Mainostelevisio oli tarkoitettu alun perin vain väliaikaiseksi. Yhtiön nimi muutettiin lopulta MTV Oy:ksi vuonna 1982. 1980-luvun alussa MTV aloitti omat uutislähetykset pitkien neuvotteluiden jälkeen. Vuonna 1986 MTV perusti Yleisradion ja Nokian kanssa Kolmoskanavan. MTV sai sen kautta lisää ohjelma-aikaa. 1. tammikuuta 1993 MTV siirtyi kokonaan omalle kanavalleen ja alkoi lähettää täyspäiväisesti ohjelmia. Samalla sen nimeksi muuttui MTV3. MTV:n logona ja maskottina oli aina pöllö. Kanava on mainosrahoitteinen ja sillä nähdään runsaasti mainontaa. (Lähde: Wikipedia)

13.08.1957–196X

MTV:n ensimmäisessä tunnuksessa on harmaa tausta, johon ilmestyy silmiään räpyttelevä pöllö. Pöllön silmien paikalla ovat kirjaimet T ja V. Pöllöllä on höyheniä silmiensä alla ja sen nokka näyttää tyylitellyltä M-kirjaimelta. Pöllö istuu mustavalkoisella palkilla, joka kuvaa oksaa. Pöllö räpyttelee silmiään tunnusmusiikin tahtiin. Se toimi myös MTV:n silloisena logona. Tunnus otettiin käyttöön 13. elokuuta 1957 ja siitä luovuttiin 1960-luvun lopulla. Tunnus on mustavalkoinen, koska tuohon aikaan ei ollut värilähetyksiä.

Trivia: Tunnuksen ja logon suunnitteli taiteilija Per-Olof ”Peppe” Nyström. Logo sai ideansa MTV:n iskulauseesta Osta viisaasti!. Nyström loi logon hahmottelemalla ensin munan, sitten linnun ja lopuksi pöllön. Pöllö valikoitui MTV:n logoksi, sillä sitä pidettiin viisaana eläimenä.

Variantit:

  • Tunnuksesta on olemassa yksinkertaisempi versio, jossa pöllö on erilainen ja tunnusmusiikkina on alkuperäinen ”Brazil”-kappale eikä eri versio siitä. On epäselvää, nähtiinkö tätä versiota koskaan televisiossa ja yhtäaikaa harmaataustaisen tunnuksen kanssa vai ennen tai jälkeen sen.

Musiikki: Tunnuksen aikana sähkökitaralla esitetty sävel, joka on suora lainaus kitaristi Les Paulin kappaleen ”Brazil” introsta. Ainoa poikkeus on, että ensimmäiset kolme nuottia on siirretty viimeisiksi. Kuuntele alkuperäinen kappale tästä.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa MTV:n ohjelmaosuuksien aluksi ja lopuksi sekä mainoskatkotunnuksena. Vuosia myöhemmin se esitettiin MTV3:n 50-vuotisjuhlassa uudenvuodenaattona 2007 ja kolmiosaisessa dokumenttisarjassa Taistelu televisiosta (2007). Se nähtiin myös MTV3:n lokakuun 2013 promovideossa, joka mainosti MTV Oy:n tulevaa uudistusta. Nykyään se on nähtävillä MTV:n Katsomossa.

196X–17.12.1975

MTV:n toisessa tunnuksessa on puun oksa, jonne lentää aiemmasta tunnuksesta tuttu pöllö. Pöllö pyöristää vatsaansa, iskee silmää ja lentää iloisesti pois oksalta. Tunnus on mustavalkoinen, koska tuohon aikaan ei ollut värilähetyksiä. Tunnus otettiin käyttöön 1960-luvun lopulla ja se nähtiin viimeisen kerran televisiossa joulukuussa 1975.

Trivia: Animoidut tunnukset suunnitteli Olli Nakari.

Variantit:

  • Mainoskatkotunnuksina MTV käytti kahdeksi tunnukseksi leikattua versiota tästä tunnuksesta. Mainoskatkon aluksi esitettiin tunnus, jossa pöllö lentää oksalle ja katkon lopuksi tunnus jossa pöllö lensi sieltä pois.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu kitaralla soitettu tunnussävel.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa MTV:n ohjelmaosuuksien aluksi ja lopuksi sekä mainoskatkotunnuksena. Nykyään se on nähtävillä MTV:n Katsomossa.

17.12.1975–1988

MTV:n kolmannessa tunnuksessa on valkoinen tausta, jolle ilmestyy 48 palloa, joista reunimmaiset näkyvät vain osittain. Palloja on kuuden värisiä: vihreitä, violetteja, vaaleanpunaisia, oransseja, sinisiä ja ruskeita. Yksi sinisistä palloista suurenee ja pyöri oikealle, jolloin paljastuu MTV:n silloinen pöllölogo. Sen alle ilmestyy teksti ”MTV”. Pöllö iskee lopuksi silmää. Tunnus oli käytössä vuodet 1975–1988. Pöllölogo säilyi MTV:n logona vuoteen 1992, vaikka se näkyi loppuvuodet eri muodoissa kanavan tunnuksissa.

Mainoskatkotunnuksena toimi still-kuva, jossa oli musta tausta ja kolme eriväristä palloa. Kuvan alalaidassa oli MTV:n logo, jonka perässä luki sana ”Jatkuu”. Joskus käytettiin myös still-kuva, jossa oli ainoastaan MTV:n logo ja teksti ”Jatkuu”. MTV:n itse tuottamien ohjelmien aikana mainoskatkotunnuksen sijaan ohjelman aikana pysäytettiin still-kuvaan, jossa luki ohjelman nimi ja ”jatkuu…”. Esimerkiksi Spede Show’n aikana mainoskatkon alussa ”Spede show / Jatkuu”.

Trivia: Tunnuksessa esiintyvää pöllöä kutsuttiin nimellä Mainospöllö. Logon suunnitteli Ilkka Levonranta Markkinointi Viherjuuresta. Logosta ja tunnuksesta tuli kuuluisia, ja lukuisat suomalaiset muistavat ne edelleen.

Variantit:

  • Vuodesta 1983 lähetettiin päivitettyä versiota, jossa oli huomattavia muutoksia. Tunnuksen palloista tuli kolmiulotteisen näköisiä ja niiden määrä väheni 42:een. Pallot olivat nyt väriltään vihreiltä, violetteja, punaisia, ruskeita, oransseja ja sinisiä. Tunnuksen lopussa ilmestyvän ”MTV”– tekstin kirjasinlaji vaihtui. Tunnus uudistettiin, koska vuonna 1983 Oy Mainos-TV-Reklam-TV Ab:n nimeksi tuli MTV Oy. Vuosina 1984 ja 1985 saatettiin tosin satunnaisesti näyttää vielä alkuperäistä tunnusta.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu syntetisaattorilla soitettu tunnus sekä lopussa kaksi akustisella kitaralla soitettua sointua.

Saatavuus: Valkotaustaista tunnusta esitettiin televisiossa MTV:n ohjelmaosuuksien aluksi ja lopuksi. Mainoskatkotunnuksia lähetettiin ennen ohjelmien keskivaiheille sijoitettuja mainoskatkoja ja niiden jälkeen. Nykyään tunnuksia voi nähdä lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS- ja betamax- nauhoituksissa.

1986–31.12.1989

MTV:n neljännessä tunnuksessa on tumma tausta, jossa näkyy ensin hetken edellisestä tunnuksesta tuttu MTV-logo. Taustalla alkaa tuikkia tähtiä, jolloin pöllölogo katoaa taustalle. Kuvaan ilmestyy lopuksi suuri MTV-teksti. Tunnusta lähetettiin ainakin vuosina 1986–1989. Se ei toiminut MTV:n virallisena tunnuksena, vaan edellä ja seuraavana mainitut olivat niitä.

Variantit:

  • Joskus tunnuksesta lähetettiin lyhyttä versiota, jossa näkyi MTV-KANAVA-teksti.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu syntetisaattorilla soitettu sävel. Aluksi tunnuksen musiikki oli eri sävel ja se vaihdettiin vuonna 1988 päätunnuksen vaihduttua.

Saatavuus: Päätunnusta lähetettiin MTV:n ohjelmien välissä ennen ensimmäistä ohjelmamainoksia ja lyhyempää ennen muita mainoksia tai kuulutusta. Nykyään tunnuksen voi nähdä joissain YouTubeen ladatuissa VHS- ja betamax-nauhoituksissa.

1.1.1988–1.1.1990

MTV:n viidennen tunnuksen alussa on avaruusmaisema, jonne ilmestyy leijumaan sininen, musta ja valkoinen pöllö sekä valkoinen kolmio. Sininen pallo edusti itse Mainospöllöä, valkoinen pallo sen silmiä, musta pallo sen pupilleja ja kolmio sen nokkaa. Musta ja valkoinen pallo sekä kolmio katoavat sinisen pallon taakse ja sininen pallo muuttuu pöllöksi, joka iskee silmää. Lopuksi pöllö katoaa taustalle ja sen paikalle ilmestyi teksti ”MTV” yksi kirjain kerrallaan. Samalla tausta muuttuu vaaleansiniseksi ja tekstin taakse ilmestyy raitoja. Tunnus oli käytössä vuosina 1988–1989.

Pitkää tunnusta käytettiin, jos MTV aloitti tai päätti illan kyseisessä lähetysverkossa. Esimerkki: oletetaan, että tiettynä iltana MTV:llä oli yksi ohjelmaosuus TV1:n puolella ja kaksi ohjelmaosuutta TV2:n puolella. Tällöin illan ainoa TV1:ssä lähetetty ohjelmaosuus alkoi pitkällä tunnuksella ja päättyi myös pitkään tunnukseen. TV2:n puolella lähetetyistä ohjelmaosuuksista ensimmäinen alkoi pitkällä tunnuksella ja päättyi lyhyeen tunnukseen, ja jälkimmäinen alkoi lyhyellä ja päättyi pitkään. Sillä, miten TV1:ssä lähetetty osuus sijoittui kronologisesti TV2:ssa lähetettyihin osuuksiin nähden, ei ollut merkitystä. Lyhyttä tunnusta käytettiin merkkinä siitä, että MTV jäi tauolle tai palasi tauolta kyseisellä lähetysverkolla. 

Mainoskatkotunnuksessa esiintyivät samat pallot ja sama kolmio kuin päätunnuksessa. Lopuksi ne katosivat ja kuvaan ilmestyi teksti ”MTV” ja sen alle JATKUU”MTV”-teksti oli sama kuin päätunnuksessa, mutta mainoskatkotunnuksen taustavärinä oli musta. Mainoskatkotunnuksia oli kaksi. Mainoskatkon alkutunnuksessa kuva kutistui kuvaruudun oikeaan alanurkkaan. Mainoskatkon lopputunnuksessa kuva kasvoi kuvaruudun oikeasta alanurkasta peittämään koko kuvaruudun. MTV:n itse tuottamilla ohjelmilla oli edelleen omat mainoskatkotunnuksensa. Tavallista mainoskatkotunnusta esitettiin elokuvien ja ulkomaisten sarjojen yhteydessä. Kun kanavailme otettiin käyttöön vuonna 1988, varhaisessa variaatiossa Jatkuu… tekstissä käytettiin yksinkertaista, valkoista fonttia joka oli aseteltu oikealle alakulmaan.

Jokaisen MTV:n esittämän elokuvan jälkeen näkyi still-kuva, jossa oli violetti tausta, ”MTV”-teksti ja sen alla luki FILMIOHJELMAT ja vuosi joka kulloinkin oli meneillään. ”MTV”-tekstin yläpuolella oli vielä rivi vinossa olevia ”MTV”-sanoja. Muita variaatioita oli mm. VIIHDEOHJELMAT, UUTIS- JA AJANKOHTAISOHJELMAT sekä TEATTERIOHJELMAT, joista jokaisella taustan väri ja tekstin muotoilu on vaihdellut vuosien välein.

Variantit:

  • Useammin päätunnuksesta lähetettiin versiota, josta alku oli leikattu pois ja joka alkoi pöllölogolla.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu syntetisaattorilla soitettu sävel.

Saatavuus: Päätunnusta esitettiin televisiossa MTV:n ohjelmaosuuksien aluksi ja lopuksi. Mainoskatkotunnuksia lähetettiin ennen ohjelmien keskivaiheille sijoitettuja mainoskatkoja ja niiden jälkeen. Nykyään tunnuksia voi nähdä lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS- ja betamax- nauhoituksissa.

1.1.1990–31.12.1992

MTV:n kuudennessa tunnuksessa on sininen tausta, jonne ilmestyy eriväristä neliötä: yksi vasempaan ylänurkkaan, yksi oikeaan ylänurkkaan ja kolme alareunaan vierekkäin. Oikeassa alanurkassa oleva neliö kääntyy vasemmalle, jolloin neliön toiselta puolelta paljastuu luku 1. Myös oikean ylänurkan neliö kääntyi vasemmalle ja sen toiselta puolelta paljastui kirjaimet ”TV”. Tunnukseen ilmestyy sitten M-kirjain, joka peittää suuren osan kuvaruutua. Neliö, jossa näkyy kanavapaikan numero, kääntyy vielä kerran vasemmalle, jolloin sen alta paljastuu Mainospöllö. Pöllö iskee lopuksi silmää. Tunnus otettiin käyttöön tammikuussa 1990 ja se nähtiin viimeisen kerran televisiossa 31. joulukuuta 1992.

Mainoskatkotunnuksen alussa on sama tausta ja neliöt kuin päätunnuksesta, mutta kuvan keskellä pienoiskoossa. Jokaisessa neliössä on kukin yksi kirjain. Yhdessä neliössä on mainospöllö, joka pian kääntyy Jatkuu-sanan U-kirjaimeksi. Kuvan alalaidalla luki MTV ja neliöiden kirjaimet muodostavat sanan JATKUU. MTV:n itse tuottamilla ohjelmilla oli omat mainoskatkotunnuksensa vuoden 1992 loppuun asti. Tavallista mainoskatkotunnusta esitettiin elokuvien ja ulkomaisten sarjojen yhteydessä.

Jokaisen MTV:n ohjelman jälkeen esitettiin tunnus, jonka yläreunassa on päätunnuksen muunnelma pienoiskoossa ja alareunassa lukee ohjelman tyylilajin nimi, kuten ”Viihde””Urheilu””Draama” tai ”Sarjat”. Uutis- ja ajankohtaisohjelmien jälkeen esitetyissä tunnuksissa luki ”Lähetystoiminta” tai ”Ajankohtaisohjelmat”. Spede Pasasen tuottamien ohjelmien jälkeen tunnuksessa luki ”Spede” sekä elokuvien ja ulkomaisten sarjojen jälkeen esitettiin ”Filmi”-tunnus. Ennen ohjelmamainoksia nähtiin erilainen tunnus, jossa pienikokokoinen kanavatunnus laskeutuu mustan ruuduun keskelle, samalla kun tunnuksen alle ilmestyy isolla kirjoitettu teksti ”TULOSSA”.  Musiikki tässä tunnuksessa oli erilainen tulkinta tunnussävelmästä. Joulukuussa 1989 ja tammi-maaliskuussa 1990 käytettiin aikaisempaa versiota, jossa ”t u l o s s a” oli kirjoitettu harmaalla tekstillä ja animaatio pienellä kanavatunnuksella oli sama kuin muissa ohjelmatunnuksissa. 

Variantit:

  • Tammi-maaliskuussa 1990 päätunnuksesta lähetettiin versiota, jossa oli kirkkaammat värit kuin maaliskuun 1990 lopusta alkaen. Tunnusmusiikki oli myös erilainen. Vuonna 1992 alkuperäistä päätunnusta lähetettiin vielä satunnaisesti.
  • TV2:lla lähetetyssä tunnuksessa oikean alanurkan neliössä oli numero 2 ja Kolmoskanavalla lähetetyssä numero 3.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu syntetisaattorilla soitettu voimakas tunnussävel. Tammi-maaliskuussa 1990 lähetetyssä tunnuksen versiossa oli korkeammat soinnut. Mainoskatkotunnusten ja MTV:n ohjelmien jälkeisten tunnusten musiikkia oli hieman muunneltu alkuperäisestä.

Saatavuus: Päätunnusta esitettiin televisiossa MTV:n ohjelmaosuuksien aluksi ja lopuksi. Kolmoskanavalla tunnus lähetettiin ennen Huomenta Suomi-ohjelmaa ja sen loputtua. Mainoskatkotunnuksia lähetettiin ennen ohjelmien keskivaiheille sijoitettuja mainoskatkoja ja niiden jälkeen. Nykyään tunnuksia voi nähdä lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS- ja betamax-nauhoituksissa.